19 / 04 / 2024

Vakıflar Genel Müdürlüğü Taksim'e ve Boğaz'a 5 yıldızlı otel yapacak!

Vakıflar Genel Müdürlüğü Taksim'e ve Boğaz'a 5 yıldızlı otel yapacak!

Yönetim anlayışı tamamen değişen Vakıflar Genel Müdürlüğü, dev projeleri peş peşe uygulamaya koydu. Vakıflar, Anadolu Yakası'na bölgenin en büyük AVM'si ile iki 5 yıldızlı otel inşaatına başladı..



TÜRKİYE'de Milli Emlak'tan sonra en fazla gayrimenkul ve kiracı sayısına sahip Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yönetim anlayışı tamamen değişti. Mal varlığı kabul edilmese de envanterinde Sultanahmet Camii, Süleymaniye Camii, Kapalıçarşı'daki yüzlerce dükkân, Hürrem Sultan Hamamı gibi tarihi eserleri barındıran Vakıflar, Taksim'e ve Boğaz'a 5 yıldızlı otel, Anadolu yakasının en büyük AVM'si gibi çok sayıda projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. 


'ZİHNİYET DEĞİŞTİ'


 Düşük kira bedelleri nedeniyle 'yağmacılık' yapılabilecek bir alan gibi görülen Vakıflar'daki zihniyet değişikliğini gerçekleştiren Vakıflar Genel Müdürü Dr. 

Adnan Ertem, Habertürk'e konuştu. 

Kurumun Başbakan Erdoğan'ın "özel ilgisi"yle baştan sona farklı bir yapıya büründüğünü belirten Ertem, yeni projeleri anlattı. 


'KÂR İÇİN SÜRE TANIDIK' 


Genel Müdür Ertem şöyle konuştu: "Yapişlet-devret ya da restore et-işlet-devretle ihaleyi kazanan firmalara en fazla 13 yıla kadar kâr etme süresi tanıdık. İşletme kâra geçmeye başlayınca, 'Kusura bakma rayiç bedeli kadar kira vereceksiniz' dedik. Bu sistemle kira gelirlerini son 10 yılda 25 milyondan 350 milyon TL'ye çıkardık. Şu anda bile düşük bedelli kiracımız olduğu yönünde eleştiriler geliyor. Tam tersi kiracılarımız da kiralar yüksek diye eleştiriyor.


" ZENGİNDEN MUHTAÇLARA "


Kira gelirleriyle Nusretiye, Nuruosmaniye, Süleymaniye gibi 10 ile 30 milyon TL arasında değişen restorasyonlar yaptık. Yıllık kira gelirimiz 350 milyon TL. Hedefimiz doğru yatırımlarla bunu önümüzdeki yıllarda 2-3 katma çıkarmaktır. Gelirlerimizi muhtaç yardımları, cari giderler, restorasyonlarda kullanıyoruz. Bütçemizin ortalama 200 milyonu restorasyona, 40 milyonu hayır işlerine, 10 milyonu öğrenci burslarına gidiyor. Böyle kârlı yatırımlar yapacağız ki muhtaçlarımıza daha çok destek olalım." 


PROJE 1 Küçükyalı


Daha önce Ulusoy Grubu'nun kullandığı arazi için geliştirilen projeyle Anadolu yakasının en büyük alışveriş merkezi ile 5 yıldızlı otel inşa edilecek. 


96 bin metrekare arsaya 312 bin metrekare inşaat izni alındı. 3 bloktan oluşan ofis park projesinde, 1 adet 5 yıldızlı lüks şehir oteli, 124 bin metrekare kiralanabilir ofis, 4 bin araçlık kapalı otopark, bin 200 öğrenci kapasiteli 1 özel ilkokul, yarı açık AVM yapılacak. 


505 milyon TL'ye mal olacak merkezde 4 bin 500 kişi çalışacak. 49 yıllığına ihaleyi Bostancı Gayrimenkul Yatırım ile Tarabya Gayrimenkul Yatırım kazandı. İnşaatlar 36 ay içerisinde tamamlanacak. Firmalar ayda 355 bin TL'den 3 yılın sonunda 10 milyon TL'yi aşkın kira ödemiş olacak. 49 yılın sonunda tüm yatırım, kullanılır vaziyette yine Vakıflar'a devredilecek.



PROJE 2 Altunizade, Boğaz'a nazır otel


Boğaza nazır 14 bin metrekarelik alanda kongre oteli yapılacak. Arazi için ekspertiz raporu hazırlandı ve turizm alanına dönüştürüldü. Arazide 5 bin metrekarelik yapılaşma izni verildi. İhale bekleniyor. 



PROJE 3 Taksim'de otel


VAKIFLAR 1. Bölge Müdürlüğü'nün Taksim'de bulunan binası otele dönüştürülecek. İmar alındı. Ertem, "Bölge müdürlüğü taşınıp rezidans yapılacak. Taksim dünyanın en kıymetli yeri. Orası da kiralanacak. Başbakanımıza bilgi verdim. Bizzat destek verdiler" diye konuştu. 


Sultan Uçar /  HABERTÜRK


Geri Dön