24 / 04 / 2024

Vakko, Nakkaştepe'ye sanat merkezi gibi bina yaptı

Vakko, Nakkaştepe'ye sanat merkezi gibi bina yaptı

Vakko, şehir içinde olmak isteyen çalışanlarını dinledi ve Nakkaştepe'ye sanat merkezi gibi bina yaptı



Merter'deki ilginç mimarisiyle İstanbul'un simgelerinden biri olan Vakko, üretimi Esenyurt'a, merkez ofisi ise Nakkaştepe'ye taşıdı. Nakkaştepe'de tamamen cam kullanılarak yapılan yeni binanın fikir babası Vakko çalışanları olmuş. Vakko Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko, 'Merter'deki fabrikamızın mimarisi, tabloları, mozaikleri ile hem beyaz hem de mavi yakalı personelimizin çalışmasına uygundu. Esenyurt'a taşındık ancak hem tasarımcılarımız hem de ofis çalışanlarımız burada çalışmak istemedi. Biz de Vakko'ya ve Vitali Hakko'ya yakışır bu binayı yaptık' dedi.  Binaya 2 ay önce taşındıklarını ve çalışanlarının çok mutlu olduğunu belirten Hakko, 'Şehrin enerjisi beyin gücüyle çalışanlar üzerinde çok etkili. Hepimizin davranışları değişti, herkes daha neşeli, giyimine daha çok özen gösteriyor, daha verimli çalışıyor' sözleriyle çalışma ortamının elemanlar üzerindeki etkisini anlatıyor.

İSTANBUL'UN SİHRİ İMZA ATTIRIYOR 
Vakko'nun tasarımcı kimliğine uygun, yeniliklere öncülük eden unvanına yakışan bir bina yapmak için dışarıdan bir göze ihtiyaç duyduklarını bu nedenle de ABD'li mimarlık firmalarıyla bağlantıya geçtiklerini belirten Hakko, tasarımın New York'lu Rex firmasına ait olduğunu söyledi. Şirketin New York'taki ofisini ziyaret ettiklerini ve ertesi gün de şirketin yöneticileriyle THY İstanbul uçağına bindiklerini söyleyen Hakko 'Biz onların projesinden, onlar da bizden çok etkilendi. Bir günde karar verdik ve İstanbul'a geldik. İstanbul'un büyülü havasını görüp de imzalanmayacak bir kontrat olabileceğine inanmıyorum' diyor.
Rex'in daha önce imza attığı Seattle Kütüphanesi ve Wyly Tiyatrosu'ndan çok etkilendiğini söyleyen Hakko, 'Burada da gerçekten çok ilginç bir işe imza attılar. Binanın tamamı özel bir cam ve çelikten oluşuyor, bu cam depremde genişliyor ve kırılmıyor. Tüm ayrıntılarda Vakko'ya ait olan titizlik, teknoloji ve sanatı görmek mümkün' şeklinde konuşuyor.

'BEN TÜRKÜM, BURADA DOĞDUM ASKERLİĞİMİ YAPTIM'
CEM Hakko son günlerde gerilen İsrail-Türkiye ilişkileri hakkında yorum yapmak istemiyor.'Ben Türküm, burada doğdum, askerliğimi yaptım ve buralıyım' diyen Hakko bu konudaki görüşlerini şöyle sürdürdü: Sayın Jak Kamhi, İshak Alaton gibi büyüklerimiz Türkiye'nin dış politikasına katkıda bulunuyor.  Ancak benim böyle bir misyonum yok, ben sadece Vakko'yla, düzenlediğim etkinliklerle, moda ve sanat çalışmalarımla ülkemin tanıtımına katkı yapıyorum...

AKARETLER'E WEDDİNG HOUSE
HAKKO'NUN üzerinde çalıştığı yeni bir proje de 'Vakko Wedding House'... İstanbul Akaretler'de gelecek hafta hizmete girecek olan mağaza, sadece gelin ve damat için değil ailelerin düğün hazırlıklarına dönük her ürünün satıldığı bir mağaza olacak. Şirket, İstanbul Nişantaşı'na da outlet amaçlı mekan arıyor. Mağazada designerlara ait ürünler 12 ay boyunca indirimli satılacak. Şirketin Erbil mağazası da 15 gün sonra hizmete girecek. Cem Hakko, bu mağazanın Diyarbakır'dan daha çok iş yapmasını bekliyor.

MERTER'DEKİ        DUVARLAR TAŞINDI
BEŞ katlı binada kütüphane ve müze bulunuyor. İngilizce, Türkçe ve Fransızca moda ve tasarıma ait 15 bin yayının bulunduğu kütüphane, öğrencilerin hizmetine açık olacak. Binanın bir diğer özelliği de müzesi. Vitali Hakko tarafından oluşturulan Fikret Mualla, Bedri Rahmi gibi ünlü ressamların eserleri binanın duvarlarını süslüyor. Jale Yılmabaşar tarafından yapılan ve Merter'deki fabrikanın duvarlarını süsleyen seramikler ise Nakkaştepe'ye taşınarak duvarlara monte edilmiş.

EŞARP SATIŞLARI DÖRT YILDA İKİ KAT ARTTI
VAKKO'NUN satışlarının yüzde 25'inin gömlek, kravat ve eşarp olduğunu belirten Cem Hakko, 'Eşarp satışlarında son 4 yılda yüzde 100'ün üzerinde bir artış var. Ancak bu kadınlarımızın daha çok kapandığı anlamına gelmeyebilir. Bu konuda bir araştırma olmadığı için net bir şey söyleyemem. Bizim çok geniş bir koleksiyonumuz var, eşarp kullananlar bizi tercih ediyor olabilir. Ayrıca son yıllarda en önemli aksesuarlardan birinin de eşarp olduğunu biliyoruz' dedi.

ANKARA'DA YENİ ADRES: ARJANTİN
2009'DA yaklaşık yüzde 7 büyüdüklerini, bu yıl ise yüzde 10'u hedeflediklerini ifade eden Hakko, yeni mağazalar açacaklarını söyledi. 'Ana hedefimiz Türkiye' diyen Hakko, yıl içinde  Ankara  mağazasının açılacağını belirtti. 'Ankara'da Beyoğlu'ndaki durumu yaşadık. Kızılay trafiğe kapatılınca mağazanın verimi düştü. Şimdi Arjantin Caddesi'nde yeni bir mağaza açacağız' dedi.
Esin Gedik/Akşam

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Krizde durmadılar 
 
Vakko 24 milyon dolarlık moda merkezini bugün açıyor

Merter'deki fabrikasını Esenyurt'a taşıyan Vakko, Nakkaştepe'de 24 milyon dolara yaptığı yeni binasını bugün açıyor. Krizde durmadıklarını ve yatırımlara devam ettiklerini söyleyen Cem Hakko, "Yıllardır çok kriz gördük, ancak bu krizde müşterinin markalara olan güveni sarsıldı" dedi.

Dün Nakkaştepe'deki Vakko Moda Merkezi'ndeydik. Bugün açılışı yapılacak binayı Cem Hakko, bir grup gazeteciye gezdirdi. Bina Türkiye'nin dış cephesi tamamıyla cam olan ilk binası. Cam duvarların taşıyıcı özelliği var. Dışardan bakıldığında binanın farklılığını hemen anlıyorsunuz, binada çerçeve yok. İçi de cam ağırlıklı. Cem Hakko heyecanlıydı. Merter ve Esenyurt'tan sonra çok farklı bir yerde ve çok farklı bir mimari yapıyla buluşturmuş Türkiye'nin en lüks markasını. Mimari özelliklerinin yanı sıra moda merkezi işleviyle de Türkiye'de ilkleri gerçekleştirmeye şimdiden aday.

Öncelikle binayı anlatmak istiyorum. Bina Amerikalı REX Mimarlık Bürosu tarafından tasarlandı. Prada New York, Seattle Milli Kütüphanesi, Guggenheim Las Vegas Müzesi ve Oslo'daki Vestbanen Binası gibi projelerde REX'in imzası var. Nakkaştepe'deki bina 12 bin 500 metrekarelik bir alan üzerine oturuyor. Geniş çim bir bahçesi ve avlusu var.

2009'da % 5-7 büyüdük

Cem Hakko'nun söylediğine göre, bu bina Türkiye'de bir ilk, dünyada da sayılı örnekleri var. Binanın içinde cam dehlizlerde yürüyor gibisiniz. Girişte merdivenlerin başında durduğunuzda birbirinin içine girmiş gibi duran camlar baş döndürücü geliyor, aynalar ve camlarda kırılan farklı görüntüler göz alıcı. Binada tasarımcıların ofisleri de şeffaf. 25-30 tasarımcı çalışacak binada. 150 kişilik bir kadro da var.

Cem Hakko, binanın 24 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleştiğini söyledi. "Krizde durmadık, yatırımlara devam ettik" diye de ekledi. Malum krizden ilk önce lüks markalar etkilendi. Vakko krizin başladığı dönemde fabrikasını Merter'den Esenyurt'a taşımıştı. Cem Hakko, "Marka olarak yıllardır kriz gördük, ancak bu krizde müşteri güvenini kaybetti, markalara olan güven sarsıldı" dedi.

Eşarp satışları % 100 arttı

Sezonun başladığı dönemde yapılan ve farklı dönemlerde gündeme gelen indirimlerin müşteriyi olumsuz etkilediğini anlatan Hakko, Vakko'nun yeni yatırımlarının da devam ettiğini anlattı. Yakında Vakko Erbil'de bir alışveriş merkezi içinde açılıyor.

Vakko'nun eşarpları malum çok satıyor. Son 5 yılda Vakko eşarp satışları yüzde 100 artmış. Gömlek satışları da yüzde 80 artmış. 'Muhafazakar kesimin lüks merakı' yorumundan kaçındı Cem Hakko... "Neredeyse 2 bin kadar farklı eşarp üretiyoruz, üstelik çok kaliteliyiz, yurtdışında bizimle aynı kalitede olanlar neredeyse 3 kat pahalı" diye konuştu.

Bu arada markaları için kalitenin önemine değinmeden de edemiyor: "Biz takım elbise işine girdik, baktık istediğimiz gibi olmadı, şimdi İtalya'da yaptırıyoruz. Çünkü onlar kumaşlardaki incelikleri, trendleri bizden daha iyi takip ediyorlar" dedi.

Tasarımcılar için kütüphane de var

Vakko Moda Merkezi'nin içinde bir müze ve kütüphane var. Henüz bu bölümler tamamlanmamış. Vitali Hakko Sanat Kütüphanesi'nin hazırlıkları 2 yıldır sürüyor. Cem Hakko, Türkiye'de tasarımcılar için yazılı kaynak sorunu olduğunun altını çiziyor. 25-30 bin civarında kitabın olacağı bu kütüphane bu açıdan bir ilk. Vakko Moda Merkezi'nin kütüphanesinin ve müzesinin kapıları öğrencilere açık olacak. Bu arada Vakko'nun Merter'deki binasının girişindeki Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun eseri gibi eserlerin tümü Nakkaştepe'ye taşınmış. Cem Hakko, Jale Yılmabaşar'ın eserinin taşınmasını anlatırken, ''Duvarları söktük, zarar gelmeden buraya taşıdık" diyor. Eserler sanat öğrencileri temizlemiş. Müzede Hakko ailesine ait eserler de sergilenecek. Bina da ayrıca 200 kişilik bir oditoryum da var. Yerli, yabancı sanatçıların performanslarını sergileyecekleri bir yer olacak burası. 
Vatan/Elif Ergu


Geri Dön