25 / 04 / 2024

Vali nasıl atanır?

Vali nasıl atanır?

5442 sayılı kanun kapsamında il genel idaresinin başı ve mercii olarak nitelendirilen valiler, Bakanlıkların talimat ve emirlerini yürütmekle ödevlidirler. Peki, vali nasıl atanır? İşte vali atamaları..



Vali nasıl atanır?

5442 sayılı İl İdaresi Kanunu gereğince, il genel idaresinin başı ve mercii vali olarak nitelendiriliyor.


Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre illerde gereği kadar teşkilat bulunuyor. Bu teşkilatın her birinin başında bulunanlar il idare şube başkanları oluyor. Bunların emri altında çalışanlar ilin ikinci derecede memurlar olup; Bu teşkilat valinin emri altında oluyor.


Ancak Hakimler Kanunu ile İcra ve İflas Kanununda yazılı yargıç, Cumhuriyet savcısı ve yargıç sınıfında bulunanlarla bu kanunlarda yazılı adalet memurları, askeri birlikler, askeri fabrika ve müesseseler, askerlik daire ve şubeleri bu madde hükmünden müstesnadır.


Kanun, tüzük, yönetmelik ve Hükümet kararlarının neşir ve ilanını ve uygulanmasını sağlamak ve Bakanlıkların talimat ve emirlerini yürütmekle ödevli ve bu işlerin gerçekleştirilmesi için gereken bütün tedbirleri almaya yetkili olan vali nasıl atanır?


Valiler nasıl atanır?

Valiler İçişleri Bakanlığının önerisi,Bakanlar Kurulunun kararı, Cumhurbaşkanının onayı ile göreve başlar. (Bakanlar Kurulu kararnamesi). 


Vali, kanun, tüzük, yönetmelik ve Hükümet kararlarının neşir ve ilanını ve uygulanmasını sağlamak ve Bakanlıkların talimat ve emirlerini yürütmekle görevlidir. 


Bu işlerin gerçekleştirilmesi için gereken bütün tedbirleri almaya yetkilidir. Kanun, tüzük, yönetmelik ve Hükümet kararlarının verdiği yetkiyi kullanmak ve bunların yüklediği ödevleri yerine getirmek için valiler genel emirler çıkarabilir ve bunları ilan ederler. İlin her yönden genel idare ve genel gidişini düzenlemek ve denetlemekten sorumludur. 


Vali, ilde teşkilatı veya görevli memuru bulunmayan işlerin yürütülmesini, bu işlerin görülmesiyle yakın ilgisi bulunan her hangi bir idare şube veya daire başkanından isteyebilir. Bu suretle verilen işlerin yapılması mecburidir. 


Vali, Cumhuriyet Bayramında ilde yapılacak resmi törenlere başkanlık yapar ve tebrikleri kabul eder. Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır. 



İstanbul'un yeni Valisi Vasip Şahin kimdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön