26 / 04 / 2024

Validebağ Korusu nasıl gidilir?

Validebağ Korusu nasıl gidilir?

Validebağ Korusuna nasıl gidilir? Validebağ Korusu nerede? Validebağ Korusu nerede, nasıl gidilir? Üsküdar Validebağ Korusu yol tarifi var mı? Hababam Sınıfı Validebağ Korusu'nda mı çekildi? Validebağ adı nereden geliyor? Validebağ Korusu nasıl gidilir?



Validebağ Korusu nasıl gidilir?


Validebağ Korusu olarak da bilinen Adile Sultan Korusu, İstanbul İli'nin Anadolu Yakası'ndaki ilçesi Üsküdar'da bulunur.


Validebağ Korusu, Kadıköy İlçesi'nin Kadıköy ilçesinin Koşuyolu; Üsküdar'ın Altunizade ve Barbaros mahallelerinin kesiştiği noktada 10 hektarlık bir alan üzerinde yer almaktadır.


Yaklaşık 200 yıl önce Sultan III. Selim (1798–1807), annesi Mihrişah Valide Sultan (ölüm 1805) için Çamlıca eteklerinde yer alan arazide bir bağ köşkü inşa ettirir.


Mülkiyet, Sultan Abdülmecid (1839–1861)’e geçince; yapı annesi Bezmialem Valide Sultan (ölüm 1853)’a hediye edilir. Bezmialem Valide Sultan; yurt içinden ve yurt dışından getirttiği bitki türleriyle araziyi modern bir botanik bahçesine çevirir.


Vefatından sonra, Validebağ arazisi Altunizade ailesinin mülkiyetine geçer. Altunizade İsmail Zühtü Paşa, 1860 yılında burada muhteşem bir köşk inşa ettirir. Bir süre sonrada köşkü, güzelliğinden etkilenen, Sultan Abdülaziz'e (1861–1876) armağan eder.


1853 yılında, Sultan Abdülaziz kızkardeşlerinden Adile Sultan için saray mimarlarından Nigoğos Balyan'a koru içinde bir konut yaptırmıştır. Günümüzde Adile Sultan Kasrı olarak anılan bu yapı, öğretmenevi olarak kullanılmaktadır. Yine aynı dönemde Abdülaziz tarafından yaptırılan tarihî bir av köşkü bulunmaktadır.


Kişisel çabalarla oluşturulmaya çalışıldığı için ağaç türü bakımından fazla zengin değildir. Koruda görülen ağaçlar arasında atlas sediri, Himalaya sediri, kızılçam, fıstık çamı, sahil çamı ve defneler büyük gruplar hâlinde bulunmaktadır. Adile Sultan Kasrı'ın çevresinde pavlonya, karaağaç, defne ve saplı meşeler görülür. Korunun geneline meyve ağaçları egemendir. Meyve ağaçlarının çoğunluğunu aşılı armut ağaçları oluşturmakla birlikte, ak ve mor dutlar ile ayvalara da küçük gruplar hâlinde rastlanır.


Korunun içinde Rıfat Ilgaz'ın en önemli eseri "Hababam Sınıfı"nın çekildiği Adile Sultan Kasrı bulunmakta ve günümüzde öğretmenevi ve kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.


Validebağ Korusu'na İETT otobüsleriyle nasıl gidilir?


Validebağ Korusu'na giden İETT hatları şunlardır;


11T - Türkiş Blokları - Üsküdar

6 - Küçükçamlıca - Bulgurlu - Üsküdar

12C - Üsküdar Devlet Hastanesi - Üsküdar

14C - Üsküdar Devlet Hastanesi - Kadıköy


Validebağ Korusu nasıl gidilir?


Validebağ Korusu'na İETT otobüslerinin yanı sıra özel araç veya metrobüsle de ulaşım mümkündür.


Metrobüs Altunizade durağının da bulunduğu Altunizade'den Koşuyolu'na giden Tophanelioğlu Caddesi, Validebağ Korusu'na gider...


Geri Dön