27 / 04 / 2024

Validebağ Korusu'ndaki inşaat girişimi yeniden gündemde!

Validebağ Korusu'ndaki inşaat girişimi yeniden gündemde!

1. Derece sit alanı Validebağ Korusu'na otopark projesi yeniden gündeme geldi. Korudaki inşaat girişimine halk karşı çıkmıştı. Geçen yıl korunun içinde yapılmak istenen otopark, halkın tepkisi ve direnişi sonucu durdurulmuştu.



Üsküdar'da 1. derece doğal SÎT alanı ve İstanbul'un ender yeşil alanlarından biri olan Validebağ Korusu'nda halkın tepkisi sonucu durdurulan otopark projesi tekrar gündeme geldi. 

îlerihaber.org'un haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı İstanbul 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu Validebağ Korusu'na yapılmak istenen otopark projesini dün toplantıda gündeme aldı. Geçen yıl korunun içinde yapılmak istenen otopark, halkın tepkisi ve direnişi sonucu durdurulmuştu. 

Plan dayanaksız Validebağ Korusu'nda yapılması planlanan otopark inşaatına ve korunun imara açılmasına tepki gösteren "Validebağ Gönüllüleri" ve istanbul halkı forumlar düzenlemiş, otopark şantiyesini çevreleyen bariyerleri yıkmış, daha sonra otopark durdurulmuştu. Validebağ Gönüllüleri Derneği ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin Validebağ Korusu 1/5 bin ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile ilgili açtığı davada Danıştay son noktayı koymuştu. 

Danıştay 6. İdaresi, 2009 yılında planla ilgili açılan davada İstanbul 3. idare Mahkemesi'nin verdiği iptal kararını onamıştı. 

Koruda bir süredir sürdürülen otopark genişletme çalışması, îzcievi inşaatı ve öğretmenevi bahçesine mermer döşenmesi gibi projeler de yasal açıdan dayanıksız hale gelmişti. 



Birgün 


Geri Dön