19 / 04 / 2024

Valilik imza yetkileri yönergesi!

Valilik imza yetkileri yönergesi!

Valilik imza yetkileri yönergesi, Vali veya Vali adına belirli bir iş bölümü halinde yerine getirilmesi ve imza yetkilerinin belirlenmesi, hizmette verimli, hızlı ve doğru bir akışın sağlanması için hazırlanıyor...



Valilik imza yetkileri yönergesi!

Valilik imza yetkileri yönergesi, Vali veya Vali adına belirli bir iş bölümü halinde yerine getirilmesi ve imza yetkilerinin belirlenmesi, hizmette verimli, hızlı ve doğru bir akışın sağlanması, bürokratik işlemlerin en aza indirilmesi, görev ve sorumluluk duygusunun alt kademelerle paylaşılarak güçlendirilmesi ve daha sağlıklı kararlar alınarak yürütülmesi için hazırlanıyor.


Bu yönergeler, her valilik için ayrı hazırlanıyor. İstanbul Valiliği İmza Yetkileri Yönergesi aşağıda yer alıyor:


VALİLİK İMZA YETKİ YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM


GENEL ESASLAR

I– AMAÇ

Bu yönerge ile İstanbul Valiliğine 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve diğer Kanunlarla verilen görevlerin Vali veya Vali adına belirli bir iş bölümü halinde yerine getirilmesi ve imza yetkilerinin belirlenmesi, hizmette verimli, hızlı ve doğru bir akışın sağlanması, bürokratik işlemlerin en aza indirilmesi, görev ve sorumluluk duygusunun alt kademelerle paylaşılarak güçlendirilmesi ve daha sağlıklı kararlar alınarak yürütülmesi amaçlanmıştır.


II– KAPSAM


5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve diğer kanunlar ve ilgili mevzuat uyarınca, Valilik ve Valiliğe bağlı olarak hizmet yürütmekte olan daire, kurum ve kuruluşların yapacakları yazışmalarda, yürütecekleri iş ve işlemlerde Valinin ve Vali adına imza yetkisi kullanma şekil ve şartlarını kapsar.


III– YASAL DAYANAK :


1. T.C. Anayasası


2. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu,


3. 3152 sayılı İçişleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun,


4. 3046 sayılı Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esasları Hakkında Kanun,


5. 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun,


6. 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu,


7. Valilik ve Kaymakamlık Birimleri Teşkilat, Görev ve Çalışma Yönetmeliği


8. 02/12/2004 günlü ve 25658 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2004/8125 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren “Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik”


9. 31/07/2009 günlü ve 27305 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/15169 Karar sayılı “Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik”


IV– TANIMLAR


Bu Yönergede yeralan,



VALİLİK : İstanbul Valiliğini


VALİ : İstanbul Valisini


VALİ YARDIMCISI : İstanbul Vali Yardımcılarını,


İL HUKUK İŞLERİ MÜDÜRÜ : İstanbul İl Hukuk İşleri Müdürünü


KAYMAKAM : İstanbul İlçe Kaymakamlarını


KAYMAKAM ADAYLARI : İstanbul İli Kaymakam Adaylarını


İL İDARE ŞUBE BAŞKANI : Bakanlıkların İl Yönetimi içinde yer alan üst görevlilerini


(İl Müdürlerini)


BİRİM : Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre İl Teşkilatında yer alan kuruluşları ve alt hizmet birimlerini


BİRİM AMİRİ : Bakanlıkların İl Teşkilatında görev yapan ve İl İdare Şube Başkanının sorumluluğu altında çalışan Müdürleri


(Daire Amirlerini)


VALİLİKTE GÖREVLİ


İL ve ŞUBE MÜDÜRLERİ : Özel Kalem Müdürünü, İl Yazı İşleri Müdürünü, İl İdare Kurulu Müdürünü, İl Mahalli İdareler Müdürünü, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürünü, İl Dernekler Müdürünü, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürünü, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürünü, Hukuk İşleri Şube Müdürünü, İl Göç İdaresi Müdürünü, Protokol Şube Müdürünü, Bilgi İşlem Şube Müdürünü,


İfade eder.


V– YETKİLİLER


Vali

Vali Yardımcıları

İl Hukuk İşleri Müdürü

Kaymakamlar

Kaymakam Adayları

İl İdare Şube Başkanları

Valilik bünyesindeki İl Müdürleri ve Şube Müdürleri

VI– İLKELER VE YÖNTEMLER


1) İmza yetkilerinin sorumlulukla, dengeli, eksiksiz ve doğru olarak kullanılması esastır.


2) Kendisine yetki devredilen, bu yetkiyi İl Yazı İşleri Müdürlüğü’nün koordinesinde Vali'nin Onayı üzerine devredebilir.


3) Valilik Makamından alınacak onay ile imza yetkisinin devrinde, ilave ve çıkarmalar yapılabilir.


4) Vali tarafından kendilerine yetki devredilenler iş bu imza yetkilerini kullanırken yazışmalarda “Vali a.” ibaresi kullanırlar.


– ­­Kamu Kurum ve Kuruluşları arasındaki yazışmalar İl İdare Şube Başkanları tarafından yapılacak ve “Vali adına” ifadesi kullanılmayacaktır.


– Vali adına yetki verilmiş makamlarca imzalanacak “Vali a.” ibareli yazılar, yalnızca yetkiyi kullanan tarafından imzalanacaktır. İmzaya yetkili kişinin izin, hastalık, görev gibi nedenlerle bulunmadığı hallerde, vekili imza yetkisini kullanır.


5) İmza yetkisi devrinde, Vali’nin her konuda havale, imza ve onay yetkisi saklıdır.


6) İl İdare Şube Başkanları imzaladıkları yazılarda, üst makamların bilmesi gereken hususlar hakkında zamanında bilgi vermekle yükümlüdürler.


7) İmza yetkisinin devri konusunda mevzuata ve Yönerge hükümlerine uygunluğu sağlamak amacıyla, ilgili Vali Yardımcıları gerektiğinde sorumlu oldukları dairelerde denetleme yaparlar, tespit ve tekliflerini Makama sunarlar.


8) İmzaya yetkili kişinin izin, hastalık, görev gibi nedenlerle bulunmadığı hallerde vekili imza yetkisini kullanır ve bilahare imzaya yetkili kişiye yapılan iş ve işlemlerle ilgili bilgi verilir. Vali Yardımcıları arasında da eş görevli usulü uygulanır.


9) Birden fazla birimi ilgilendiren veya görüş alınmasını gerektiren yazıların paraf bloğunda, koordine edilen sıralı birim sorumlu amirlerinin tamamının parafı bulunur.


10) Vali tarafından bu yönerge ile devredilen yetkiler Valilik Onayı olmadan İl İdare Şube Başkanlarınca daha alt kadrolara devredilemez. Tüm yetki devirleri bu yönerge ile yapılmış olup, ilave yetki devri talepleri Valilik Makamına (İl Yazı İşleri Müdürlüğü) teklif edilir ve alınacak onaylar mutlaka yönerge değişikliği şeklinde yapılır. Yönerge; değişiklikleri ile birlikte Valilik internet sitesinde yayımlanır.


11) Vali Yardımcılarının görevle ilgili olarak verdikleri emir ve talimatlar, Vali tarafından verilen emir ve talimat hükmündedir.


12) Bütün yazışmalar, "Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik"e uygun olarak yapılır, standardizasyona özen gösterilir.


13) Vali tarafından doğrudan yürütülecek iş ve işlemlere ait yazışmalar; yönetimde bütünlüğü sağlamak amacıyla ilgili Vali Yardımcısı tarafından parafe edilir.


14) Gizli konular sadece bilmesi gerekenlere ve bilmesi gerektiği kadarı ile açıklanır.


15) Resmi yazıların ait olduğu birimlerde hazırlanması, yazılması ve yayımlanması esastır. Ancak, acele veya gerekli görülen hallerde Özel Kalem Müdürlüğü’nde hazırlanan yazıların bir örneği bilgi için ilgili birimlere gönderilir. Yazılar, ekleri ve varsa evveliyatı ile birlikte imzaya sunulur.


16) Atama onayları, ilgilinin daha önceki görev yeri ve atanma zamanını belirten bilgi notuyla sunulur.


17) İl İdare Şube Başkanları açıklamaları gereken yazı ve onayları bizzat Vali imzasına sunarlar. İzin, vekâlet ve görevlendirme onayları ile Valinin imzasına sunulacak diğer imzalar Özel Kalem Müdürüne (Müdürlüğüne) teslim edilir.


18) “Koruyucu Güvenlik Yönergesi” hassasiyetle tatbik olunur; personel, bina ve belge güvenliği sağlanır.


19) Herhangi bir imza yetkisi devrinin yeniden düzenlenmesi hususu bu yönergede değişiklik yapılması ile mümkündür.


20) Valilik Makamına sunulacak protokollerde, protokolde yer alan ilgili tarafın imzası, İl Müdürünün teklifi, Vali Yardımcısının Uygun Görüşle Arzı, Vali’nin Onayı yer alacaktır.


Yönerge kapsamında yer alan diğer hususlar;


YETKİ SINIRLARI

I– VALİ TARAFINDAN BİZZAT İMZALANACAK YAZILAR

II– VALİ TARAFINDAN BİZZAT ONAYLANACAK YAZILAR

III– VALİ YARDIMCILARININ İMZALAYACAĞI YAZILAR ve YÜRÜTECEĞİ İŞLER

IV– VALİ YARDIMCILARININ ONAYLAYACAĞI YAZILAR

V– KAYMAKAMLARIN İMZALAYACAĞI ve ONAYLAYACAĞI YAZILAR

VI–KAYMAKAM ADAYLARI, VALİLİKTE GÖREVLİ İL MÜDÜRLERİ ve ŞUBE MÜDÜRLERİNİN İMZALAYACAĞI YAZILAR

VII– İL İDARE ŞUBE BAŞKANLARININ İMZALAYACAĞI YAZILAR ve YÜRÜTECEKLERİ İŞ ve İŞLEMLER


Valiler kararnamesi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön