25 / 04 / 2024

Van Gölü'nde 15 yılda sular 2 metre çekildi!

 Van Gölü'nde 15 yılda sular 2 metre çekildi!

Deniz seviyesinden bin 650 metre yükseklikte, 3 bin 712 kilometre karalik alanı ve 451 metre derinliğiyle Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü, iklim değişikliği nedeniyle bu yıl su seviyesindeki düşüşle son 15 yılın en büyük kaybını yaşıyor.



Deniz seviyesinden bin 650 metre yükseklikte, 3 bin 712 kilometre karalik alanı ve 451 metre derinliğiyle Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü, iklim değişikliği nedeniyle bu yıl su seviyesindeki düşüşle son 15 yılın en büyük kaybını yaşıyor.Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü, iklim değişikliği nedeniyle bu yıl su seviyesindeki düşüşle son 15 yılın en büyük kaybını yaşıyor.


Deniz seviyesinden bin 650 metre yükseklikte, 3 bin 712 kilometre karalik alanı ve 451 metre derinliğiyle Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü, son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle seviyesinde düşüş yaşıyor.Büyüklüğü nedeniyle bölge halkı tarafından deniz olarak da adlandırılan Van Gölü'nün son 15 yılın en düşük seviyeyi aşması, başta sahillerdeki yerleşim alanlarında yaşayan vatandaşları endişelendirirken, yapılan araştırmalarda göl suyundaki düşüşün 2 metreyi geçtiği belirlendi.


Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, son yıllarda izledikleri düşüşün aslında binlerce yıldır olagelen doğal bir işleyiş olduğunu ifade etti.Düşüşün anormal bir durum olmadığını aktaran Doğu, "Göl seviyesinin ve özellikle kapalı göllerin tüm dünyada bilinen bir gerçeği var ki, iklime bağlı olarak seviyesi alçalır veya yükselir. Tabi halkımız bu gerçeği bilmek zorunda değil. Bu bakımdan telaşa kapılabilir. Aslında iklim değişikliğiyle ilgili yapılan bu olgu göl için doğal bir süreç. Tabi bu doğal olmakla beraber sonuçları, günlük insanı, yaşamımızı, bugünü enterese ediyor" diye konuştu.


Hürses 


Geri Dön