20 / 04 / 2024

Van’a 1.6 milyar TL’lik yatırım yapılacak!

Van’a 1.6 milyar TL’lik yatırım yapılacak!

Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Van için başvuruda bulunan çok sayıda yatırımcının 1 milyar 600 milyon liralık yatırım yapacağı öngörülüyor.



Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan, 23 ilin kalkınmasına yönelik  ‘Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı ve Yatırım ve Destek Hamlesi’ çerçevesinde Van’a ilgi ise büyük oldu. Çok kapsamlı bir teşvik paketi olan program kapsamında Van’da yatırım yapmak isteyen 100 firma, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansına (DAKA) kesin başvurularını yaptı. DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci “Ajansımıza 100 proje için başvuru aldık. Bunun yanında Kalkınma Bankası aracılığıyla da başvuru yapanlar var. Bunların da 30’a yakın olduğunu tahmin ediyoruz. Ajansımıza yapılan kesin başvurularla yatırım tutarı 1 milyar liraya ulaştı. Kalkınma Bankasına yapılan başvurularla bu rakam 1 milyar 600 milyona çıkacak” dedi.


Yabancı yatırımcı da gelecek 

Başvurularda sektörel bir sınırlamanın olmadığını, birçok alanda başvuru aldıklarını dile getiren Demirci makarna ve parke taşı için de iş makinesi, mobilya üretimi ve savunma sanayisinde zırh üretimi için de başvuranlar olduğunu söyledi. “Cazibe Merkezleri Programı ile verilecek teşvikler çok daha yüksek kazanç sağlayacak” diyen Demirci “Bugüne kadar sadece ajansımıza yapılan başvurularda Almanya merkezli bir firmanın iş makineleri üretimiyle ilgili bir yatırım talebi var. Yine İranlı bir yatırımcının Türk ortaklığıyla yaptığı bir başvuru var. Bu sayının daha fazla olacağını düşünüyoruz. Daha fazla yabancı yatırımcının buraya gelmesini bekliyoruz” diye konuştu. 


12 bin kişi istihdam edilecek

Demirci, nitelikli, katma değeri yüksek ve istihdam açısından verimli olacağı değerlendirilen projelerin destekleneceğini söyledi. 10 yıl devam edecek olan bu programın bölgede tarih boyunca yapılan en büyük teşvik programı olduğunu da kaydeden Demirci “İstihdamı da çok etkileyecek. İlimizde kayıtlı işsiz sayısı 40 bin civarında. Başvuruların yatırıma dönüşmesi halinde 12 bin kişi istihdam edilecek. Bir yıl içinde işsiz sayısını yüzde 20 azaltmak çok öneml. Bunu önümüzdeki beş yıl için düşündüğümüzde Van’ın olumlu anlamda tanınmayacak hale geleceğini göreceksiniz” dedi. 


Star


Geri Dön