19 / 04 / 2024

Van'a güneş enerji santrali kurulacak!

Van'a güneş enerji santrali kurulacak!

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı başta Van olmak üzere Bitlis, Hakkari ve Muş illerinin kalkınmasında önemli bir rol oynuyor. Van'da DAKA'nın katkılarıyla toplam bin 422 megavat kumlu elektrik gücü kapasitesine sahip Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımları gerçekleşecek



Türkiye'nin en doğusunda yer alan bölgenin merkezinde hizmet veren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerinin gelişmesine kalkınma programlarıyla destek veriyor. Ekonomi, sosyal, sağlık, turizm, istihdam, sanayi gibi birçok alanda projelerin hayata geçmesinde rol oynayan ajans, Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci ve yönetim kuruluyla birlikte uyumlu bir şekilde hizmeti sürdürüyor.

 

DESTEK PROGRAMI 


DAKA, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak amacıyla misyonunu devam ettiriyor. Bu hedefe yönelik olarak DAKA'nın verdiği destekler arasında, Mali Destek Programları, Doğrudan Faaliyet Desteği ve Teknik Destek programlarıyla Van iline özel olarak Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı yer alıyor. DAKA, kuruluşundan bugüne kadar özel sektör ve kamuya yönelik 13 mali destek programı uyguladı. 


99 MİLYONLUK KAYNAK 


Kalkınma Ajansı'nın genel yapısı kapsamında verdikleri destek programları dışında, Van'ın özel olarak yararlandığı bir Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı mevcut. Bu program kapsamında, Van'da Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi, Abalı Kayak Tesisi, İnci Tur Gemi Alımı, Urartu Müzesi ve Tekstilkent Projeleri gibi büyük çaplı ve bütçeli yatırımlar gerçekleştirildi. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında bugüne kadar 99.4 milyon TL kaynak ilgili projelere aktarıldı. 


KENT İÇİN 110 MİLYON TL'LİK 5 PROJE YAPILDI CAZİBE 


Cazibe projelerinin tamamlanmasıyla birlikte Van'ın çok farklı bir noktaya gelmesi bekleniyor. Abalı Kayak Tesisi, Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi ve İnci Tur Gemi Alımı Projeleri tamamlanmış durumda, Tekstilkent, Urartu Müzesi projelerinin yapımı devam etmekte. Bu projelerin toplam maliyetinin yaklaşık 110 milyon TL'ye ulaşması bekleniyor. 


12 CAZİBE MERKEZİ İL ARASINDA YER ALIYOR 


1 MİLYON 70 bin nüfusuyla Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinin en büyük illerinden olup çevresindeki merkezleri ekonomik anlamda etkileyen Van ili, Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisinde 'Bölgesel Çekim Merkezi' olarak nitelendiriliyor. Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Van, Türkiye'de belirlenmiş 12 Cazibe Merkezi ilden birisi durumunda. DAKA tarafından sağlanan Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı Van Uygulaması kapsamında, toplam 5 proje yürütülmekte.

 

TEKSTİLKENT KATKISI! 


VAN'IN istihdamı açısından en önemli projelerden biri de Tekstilkent Projesi. Onaylı bütçesi 50.5 milyon TL olan programın yapımı ise tamamlanmak üzere. Proje kapsamında 54 bin metrekare kapalı alana sahip 32 adet fabrika binası ve sosyal tesisler inşa edildi. Mevcut durumda; 13 firmayla sözleşme imzalanarak, bu firmalara toplam 17 fabrika binası tahsis edildi. 5 firma üretime geçmiş olup, yaklaşık 650 istihdam gerçekleşmiş durumda. Yakın zamanda tahsislerin tamamlanmasıyla direkt istihdam sayısının 3 bin kişiye ulaşması bekleniyor. 


Van, bölgesel teşvikte avantajlı 


VAN, Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülen bölgesel teşvik uygulamasında en avantajlı bölge olan '6. Bölge'de yer almakta. Van'a yapılan ve yapılacak olan yatırımlarda; 6. Bölge teşvikleriyle sağlanan KDV ve gümrük vergisi muafiyeti, gelir vergisi indirimi, yatırım yeri tahsisi, sigorta primi işveren-işçi hissesi ve gelir vergisi stopajı, faiz desteği gibi teşviklerle işgücü maliyetleri yüzde 30-40 oranında düşmekte. Dolayısıyla VAN, özellikle emek yoğun faaliyet kollarında maliyet avantajlı bir kent konumunda. 


Temiz enerjiye DEV YATIRIM 


VAN, Türkiye'deki güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi yatırımlarının önemli bir merkezi. DAKA tarafından 'Van Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölgesi' kurulmasına yönelik çalışmalar 2015 yılında başlatıldı. Gerekli başvuru 2015 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na yapıldı. Fizibilite çalışmaları kapsamında Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölgesi için 40 bin dönüm bir alan belirlendi. 


2.5 MİLYAR KİLOVAT ENERJİ! 


Bu alanda toplam bin 422 megavat kumlu elektrik gücü kapasitesine sahip Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımları gerçekleşebilecek. Bugünkü teknolojiyle, Türkiye'nin yıllık elektrik enerjisi üretiminin yaklaşık yüzde l'ine denk gelen, yaklaşık 2.5 milyar kilovat saat enerji üretilecek. Bu projeyle Van özellikle güneş enerjisi yatırımlarında Türkiye'de önemli bir merkez haline gelecek, nitelikli iş gücü ve sanayinin oluşmasına çok önemli bir katkı sunulmuş olacak. 


4.5 milyon TL 'lik destek


Turizm Van için büyük önem arz etmekte. Bu kapsamda DAKA yaklaşık 4.5 milyon TL değerinde ana çerçevede 8 projeye destek verdi. Bu projelerde turizm altyapısının güçlendirilmesi, tarihi ve turistik yerlerin restorasyonu ve yenilenmesi, çevre düzenlemesi ve tanıtımı amaçlandı. Bu projelerde ilgili KOBİ mali destek programları kapsamında bölgede bulunan otellerin yenileme yatırımları desteklendi. 


Akşam


Geri Dön