23 / 04 / 2024

Van'da 3 yılda 20 binden fazla konut yıkıldı!

Van'da 3 yılda 20 binden fazla konut yıkıldı!

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) koordinasyonunda, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de iki büyük depremin yaşandığı Van'ın yeniden inşası için şimdiye kadar 6 milyar lira harcandı.




Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen, 604 kişinin ölümüne neden olan ve çok sayıda binanın ağır hasar gördüğü 7,2 büyüklüğündeki depremin üstünden 3 yıl geçti. Merkez üssü Tabanlı köyü olan depremin ardından adeta enkaz yığınına dönen, ağır travmaların yaşandığı kent, aradan geçen 3 yıllık sürede yapılan yatırımlarla küllerinden yeniden doğdu Sıfırın altında 30 derecede konut yaptılar Göçlerle adeta hayalet kente dönüşen Vanda, yetkililer daha 1 ay geçmeden depremzedeler için inşa edilecek konutların yapımını başlattı. Başbakanlık AFAD tarafından TOKİ'ye yaptııtılan deprem konutlarının en kısa zamanda tamamlanması için şehrin şantiyeye döndüğü kış mevsiminde, binlerce iş makinesi ve on binlerce işçi, hava sıcaklığının sıfırın altında 30 dereceyi bulduğu günlerde soğuğa aldırış etmeden konutları tamamlamaya çalıştı. Evleri yıkılan ve ağır hasar gören depremzedeler için Van merkez, Edremit ve Erciş ilçelerinde hızla yükselen konutlar, depremin birinci yılında dönemin Başbakanı Erdoğan'ın katıldığı törenle ailelere teslim edildi. 

İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Cafer Giyik, Vanmerkez, Erciş, Edremit ilçeleri ve köylerde halkın güvenliğini tehlikeye atacak, acil yıkılması gereken bina bulunmadığını söyledi. Giyik , kent merkezi, ilçe ve köylerde ağır hasarlı 20 binden fazla konutun yıkımını gerçekleştirdiklerini belirtti. 


Milat


Geri Dön