25 / 04 / 2024

Vanda sigortalı hasar beklentisi 50-80 milyon lira!

Vanda sigortalı hasar beklentisi 50-80 milyon lira!

Türkiyenin gündemindeki en önemli konulardan biri olan Van depremi, sigortacılar için bir sınav niteliğinde. Yöneticiler, sektörün oluşacak sigortalı hasarın üstesinden rahatlıkla geleceğini belirtirken, DASK toplam ödemenin 80 milyon lirayı bulabileceğin



Üstünden yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen hâlâ yaraların sarılamadığı Van için sigorta sektörü seferber oldu. Sigorta sektörü hızlı hasar tespit ve ödeme çalışmalarının yanı sıra yardım kampanyalarıyla Vana destek oluyor. Bölgeye kısa sürede eksper gönderen sigortacılar, okul inşaatından acentelerin barınak sorununa kadar birçok konuyla ilgileniyor.

Her geçen gün bölgeden yapılan açıklamalar, depremin ekonomik boyutunun oldukça ağır olacağı ve etkilerinin uzun bir süre hissedileceği tahminlerini doğuruyor. Çünkü deprem şehirdeki birçok işyeri ve fabrikanın üretimini durdurmasına yol açarak Vanın ekonomisine de adeta bir darbe vurdu.

Van ekonomisi ağır darbe aldı
Van esnafının büyük çoğunluğunun ailelerini daha güvenli yerlere yerleştirmek üzere şehir dışına çıktıklarını belirten Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Faruk Alparslan, şehirde faaliyet gösteren esnafların yüzde 90ının işyerlerinin kapalı olduğunu, kalan yüzde 10luk kısmınsa şehir merkezinde ve bazı mahallelerde dükkânlarını açık tuttuklarını kaydetti.

Sigorta sektörü yetkilileri Vandaki hasarla ilgili alınan hasar ihbarlarının hâlâ devam etmesi sebebiyle toplam maliyetle ilgili net bir açıklama yapmanın doğru olmayacağını belirtiyor.

Ancak uluslararası modelleme şirketi AIR Worldwide, sigortalı hasar miktarının 100 ila 300 milyon lira arasında değişebileceği yönünde bir açıklamada bulundu. Bu açıklama yapıldığındaysa henüz 9 Kasımda gerçekleşen ikinci deprem yaşanmamıştı.

DASK: Sigortalı kayıpları az değil
Doğal Afet Sigortaları Kurumundan (DASK) yapılan açıklamaya göre Vanda yaşanan depremde bölgede sigorta yaptırma alışkanlığı sınırlı da olsa sigortalı kayıpları hiç de az değil. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, deprem tarihindeki sigortalı konut sayısının 7318 olduğunu belirterek, Alınan ihbarlardan ve yapılan sigortalı hasar tespit çalışmalarından, zorunlu deprem sigortası için nihai toplam ödeme tutarının 50-80 milyon lira arasında olacağını tahmin ediyoruz dedi.

Anadolu Sigortadan Denizlisporlulara özel sigorta
Anadolu Sigorta Denizlispor ile taraftarlara özel olarak hazırlanacak Denizlispor Kasko ve Denizlispor Trafik Sigortası ürünlerinin çıkarılması konusunda anlaştı. İmzalanan protokole göre Anadolu Sigorta, Denizlispor taraftarlarına özel kasko ve trafik ürünü hazırlayıp satışa sunarken, Denizlispor taraftarları da satın aldıkları her bir poliçe ile ek prim ödemeden hem araçlarını güvence altına alacak hem de kulüplerine maddi destek vermiş olacaklar.

Denizlisporlulara özel olarak hazırlanan ürünler sayesinde taraftarlar, trafikte seyreden araçlar için yapılması zorunlu olan trafik sigortasının haricinde, Anadolu Sigortanın sunduğu geniş kasko çözümlerinden de faydalanabilecekler. Anlaşmanın duyurulduğu toplantıda konuşan Denizlispor Başkanı Hasan Kıbrıslıoğlu, imzalanan işbirliğinin tüm Denizlispor camiasına başarılar getirmesini umduğunu söyledi.
Kıbrıslıoğlu, yeniden Süper Lige yükselmeyi hedefleyen Denizlisporun, bu tarz ekonomik desteklere her zaman için ihtiyacı olduğunu vurgulayarak taraftarlarını, Denizlispor Kasko ve Trafik ürünleri almaya çağırdı.

Çalışana verilen yan haklarda Özel Sağlık Sigortası başı çekiyor
Türkiyede şirketlerin çalışanlarına verdiği yan haklarda Özel Sağlık Sigortası hâlâ en önemli ek menfaat olma özelliğini koruyor. AON Türkiye tarafından yapılan araştırmanın sonuçları konusunda bilgi veren Genel Müdür Yardımcısı Sinem Yalçın Tangün,  şunları söyledi:
İnsan Kaynakları Menfaat Paketi Araştırmasında şirketlerin insan kaynaklarına ek menfaatler olarak sundukları sigorta ve emeklilik programlarını inceledik. Araştırmaya 60 şirketten 57 bin kişi katıldı.

Tangün araştırma sonuçlarını şöyle açıkladı:
Özel sağlık sigortasının şirketlerin çalışanları adına düşündüğü ve organize ettiği en geniş kapsamlı sigorta menfaati olma özelliğini koruduğu görülüyor. Hayat ve ferdi kaza poliçelerinin menfaat paketlerinde ikinci önemli kalemi oluşturuyor. Hayat teminat limitlerinin 2 yıllık brüt maaştan, yıllık brüt maaşa çekildiği ve hayat poliçelerinin tabana yayıldığı gözlemleniyor. Bir grup çalışanın ferdi kaza poliçelerinden hayat poliçesine kaydırıldığı söylenebilir.

Bazı haklarda daralma var
Tangün, Önceki araştırmalarla kıyasladığımızda kritik hastalıklar, çalışan destek programları, seyahat sigortası, sigarayı bırakma programı, diyet programı, kulüp üyeliği, stres yönetimi ve destek programları, kurum içi doktor hizmeti, yasal limitleri aşan ücretli izin süreleri, şirket arabası, yemek fişi/kuponu uygulaması, cep telefonu uygulaması, ikramiye, kıdeme göre verilen özel hediye gibi yan haklarda genişleme olmadığı, hatta ciddi daralma olduğu görülüyor dedi.

Seyahate çıkanlar MAPFRE ile güvencede
 MAPFRE grubunun en genç şirketi olan ve İspanyada uluslararası sigorta ve reasürans şirketi olarak kurulan MAPFRE ASISTENCIA, kısa sürede çok kapsamlı ürün ve hizmetler sunan bir şirkete dönüştü. Bu yıl 25inci kuruluş yıldönümünü kutlayan MAPFRE ASISTENCIA, Uluslararası Seyahat Sigortası Dergisi ITIJ tarafından verilen 2011 Yılı En İyi Seyahat Sigortası Şirketi ödülünün sahibi oldu.

ITIJ ödülü Lizbonda gerçekleşen Uluslararası Seyahat  Sigorta Konferansı (ITIC) sırasında düzenlenen törenle MAPFRE ASISTENCIA Yönetim Kurulu Başkanı Rafael Senene verildi. Senen, ödülü alırken yaptığı konuşmada, bu başarıdan dolayı bu ödülü almaktan çok memnuniyet duyduklarını belirtti.

MAPFRE GENEL SİGORTA Genel Müdür Yardımcısı Tolga Dağlıer, seyahat branşında asistans konusunda Tur Assist firmasından destek aldıklarını ve sağlanan hizmetten çok memnun olduklarını belirtti. Hizmette asistans desteğinin rolünün çok önemli olduğunu ifade eden Dağlıer, asistansın gerçek müşteri memnuniyetine büyük katkı sağladığının altını çizdi

Allianz Sigortadan Skodaya özel kasko
Otomotiv üreticileriyle işbirliğine giderek markalı kasko ürünlerini geliştiren Allianz, Fiat, Renault, Ford, Volkswagen, Nissan, Hyundai ve Seat Kaskonun ardından, ekim ayında Yüce Auto ve vdf Sigorta işbirliğiyle geliştirilen Skoda Kasko ürününü hizmete sundu.

2001 model ve üstü Skoda marka araç sahiplerine sunulan özel avantajlar arasında ilk cam kırılmasında poliçe sahibinin hasarsızlık indirimi etkilenmeyecek şekilde muafiyetsiz orjinal cam değişimi, AutoKing Mini Onarım Hizmeti ve bin liraya kadar olan hasarların eksper beklenmeksizin yetkili serviste tamiri sağlanıyor.

Araç anahtarlarının çalınması veya kaybı durumunda oluşan hasarların bin liraya kadar karşılanması, hasarlı aracın servis teslimini takiben 24 saat içerisinde onarımının tamamlanamaması halinde ikame araç temini ve hasar, lastik patlaması veya benzin bitmesi durumda Allianz Yardım Hizmeti de veriliyor.

Deprem, sel, su baskını ve terör gibi risklere karşı da muafiyetsiz olarak teminat sağlanıyor.
Milliyet


Geri Dön