20 / 04 / 2024

Van'daki "Misafir Anne" odalarının açılışı yapıldı

Van'daki

Van'ın Gevaş ilçesinde, Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında (YİBO) oluşturulan "Misafir Anne" odalarının açılışı yapıldı



Gevaş Kaymakamlığınca köylerden gelerek Gevaş ve Güzelkonak YİBO'larda eğitim gören 815 öğrenci ve anneleri için "Misafir Anne" projesi hazırlandı.

Proje kapsamında, okullarda 96 bin TL harcanarak yatak, duş, koltuk, televizyon ve buzdolabının bulunduğu "Misafir Anne" odaları oluşturuldu.

Van Valisi Münir Karaloğlu, Gevaş YİBO'daki açılış töreninde, kentte ana sınıfı ile ilk ve ortaöğretim çağında yaklaşık 300 bin öğrenci bulunduğunu, bu sayının birçok kentin nüfusundan fazla olduğunu söyledi.

Türkiye'de ilk kez uygulanan güzel ve samimi bir projeyi annelerle hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Karaloğlu, şunları kaydetti: "Biz bu projeyle okullarımızın denetimini annelere açıyoruz. Annelere
diyoruz ki 'Çocuklarınızın hangi ortamda okuduğunu, yemek yediğini, yattığını gelin gözlerinizle görün, içiniz rahat olsun. Çocuklarınızı bize teslim ederken güvenle teslim edin.' Annelerimiz buraya gelip bir hafta bizim misafirimiz olacak, çocuklarının kaldığı, yemek yediği mekanları görecek. Daha sonra onların düşüncesini de alacağız. Diyeceğiz ki 'Bir anne olarak bu okulda gördüğünüz eksiklik nedir?' Biz de o eksikliği gidereceğiz."

Annenin şefkati ve sevgisiyle kendilerini denetlemek istediklerini anlatan Karaloğlu, "Diğer taraftan da annelerin içinin rahat olması için onları getirip çocuklarıyla aynı mekanı paylaşmasını, hangi ortamda okuduklarını, kaldıklarını görmelerini sağlamak istiyoruz. YİBO'ları kışla mantığıyla yönetmek istemiyoruz. Çünkü YİBO'lar insanın eğitildiği kurumlardır. Mutlaka temelinde sevgi olmalıdır" diye konuştu.

-"ÇOCUKLARINIZA SAHİP ÇIKIN"-
Öğrencilerin daha iyi eğitim alması ve çağın gereği bilgilerle donatılıp hayata hazırlanması için çaba gösterdiklerini vurgulayan Karaloğlu, şöyle devam etti:

"Okul çağındaki gençlerimizin, ellerinde taşlarla, molotoflarla, havai fişeklerle, kendi güvenliklerini sağlamak amacıyla görev yapan polis ağabeylerine, devlet görevlilerine, devlet binalarına, esnafın dükkanlarının
camına taş atmalarını arzu etmiyoruz. Biz onların yarın bu ülkeyi yönetecek kaymakamlar, valiler, mühendisler, avukatlar olmasını, daha iyi yetişmesini istiyoruz. Onun için de ana sınıfından üniversiteye kadar bütün alanlarda projeler üretiyor, çalışmalar yapıyoruz. İstiyoruz ki Van'dan daha çok öğrencimiz Anadolu Lisesini kazansın, daha çok gencimiz üniversite mezunu olsun. Ülkemizin yarınlarının şekillenmesinde onlar da ellerinden geleni yapsın."

Anne ve babalardan çocuklarına sahip çıkmalarını isteyen Karaloğlu, "Onların bir kabahati olduğuna inanmıyorum, onlar masum, günahsız. Onları birileri ön saflara atarak kendi polisine, devletine taş atan konumuna getirmesin. Lütfen çocuklarınıza sahip olun. Sizler sahip çıkarsanız hiçbir çocuğumuz polis ağabeyine taş atamaz. Bunu hep beraber sağlamamız lazım" dedi.

-ANNELER MUTLU-
Gevaş YİBO'da eğitim gören 7. sınıf öğrencisi Ümit İlhan'ın annesi Muhsine İlhan da proje sayesinde oğluyla güzel bir gün geçirdiğini ve hasret giderdiğini söyledi.

Muhsine İlhan, şöyle devam etti:

"Çocuklarımızı daha önceden çok merak ediyorduk, çocuklarımız da bizler özlüyordu. Bu projeden sonra okul idaresince servisle evimden alınarak okula götürüldüm. Çocuğumun eğitim gördüğü sınıfları, yattığı yatakhaneyi gezdim ve öğretmenleriyle tanıştım. Tüm bunları gördükten sonra oğlumun emin ellerde olduğuna ve onlara bizden daha iyi baktığınıza inandım. Böyle bir proje hazırladığınız için teşekkür ediyorum."

Daha sonra Gevaş ve Güzelkonak YİBO'larda proje kapsamında hazırlanan misafirhanenin açılışını annelerle yapan Vali Karaloğlu ile eşi Sevim Karaloğlu, annelere çeşitli hediyeler verdi.

Törene, Kaymakam Tahsin Aksu, Belediye Başkanı Nazmi Sezer, daire amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve velileri katıldı.
AA


Geri Dön