29 / 03 / 2024

Van'daki TOKİ sorunu mecliste!

Van'daki TOKİ sorunu mecliste!

Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, partileri tarafından, Van Depremi sonrası 'Vergi Terkini, TOKİ ödemeleri, Van ve Erciş’teki kentsel dönüşüm hakkında soru önergesinin meclise sunulduğunu açıkladı.



Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, Van için genel merkez nezdinde girişimlerinin sonuç vermeye başladığını söyledi.


CHP İl Başkanı Kurukcu; "Van’a gelen Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na Van'ın sorunlarını konu edinen bir dosya sunduk. Kendileri de gerekenlerin yapılacağını söylemişti. İlk olarak Van Gölü hakkında meclise kanun teklifi sunan CHP Şimdi de ikinci olarak 'Vergi Terkini,  TOKİ  ödemeleri, Van ve Erciş’teki kentsel dönüşüm Hakkında soru önergesini meclise sundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Van depreminin ardından büyük ekonomik kayıplar oluştuğunu ve vergi erteleme uygulamalarının çözüm getirmediğini belirterek, “Marmara Depremi’nden sonra yapıldığı gibi Van’da da vergi terki yoluna gidilecek midir?” diye sordu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, depremde ağır kayıplar yaşayan Van’daki yurttaşların vergi borçlarını TBMM gündemine taşıdı.  Van’da 23.10.2011 ve 9.11.2011 tarihlerinde yaşanan depremlerde, 644 yurttaşımız yaşamını yitirmiş, çok sayıda bina yıkıldığını ve hasar gördüğünü hatırlatan Budak, depremin ardından vergi ve prim borçları ertelendiğini ancak bunun çözüm getirmediğini kaydetti. Budak, “Yurttaşlar, Marmara Depremi’nde olduğu gibi terkin yoluna gidilmesini beklemektedir. Ayrıca depremin ardından Erciş’te pek çok nokta ‘kentsel dönüşüm alanı’ ilan edilmiş ancak hiçbir adım atılmamıştır. Yurttaşlar taşınmazları ile ilgili hiçbir işlem yapamamaktadır ve taşınmazların değeri sıfırlanmış durumdadır” dedi. Bu da CHP’nin Van’ı ne kadar önemsediğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.


Kurukcu, Budak, vergi terkini konusunda da erteleme değil, terkin istediğini dile getirdi.


Ayrıca Budak’ın Erciş’teki kentsel dönüşüm uygulamasının yarattığını sıkıntıları da gündeme getirdiğini belirten Kurukcu, Başbakan’a şu soruların yöneltildiğini belirtti:


“Erciş’te kentsel dönüşüm alanı ilan edilen alanların büyüklüğü ne kadardır? Bu alanlarda mülkiyet sahibi yurttaş sayısı nedir? Erciş’teki kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar hangi adımlar atılmıştır? Kaç konut veya işyeri yapılarak, hak sahiplerine teslim edilmiştir? Yaklaşık 4 yıldır hiçbir adım atılmadığı doğru mudur? Taşınmazlar üzerindeki mülkiyet haklarını kullanamayan yurttaşların zararları nasıl ve ne zaman giderilecektir?” dedi.


CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu Van’ın önemli sorunlarını Meclise taşımaya devam edeceklerini sorunların çözülünceye kadar takipçisi olacaklarını kaydetti.



Van Bölge Gazetesi


Geri Dön