18 / 04 / 2024

Vanity Fair dünya çapındaki mimari eserleri seçti

Vanity Fair dünya çapındaki mimari eserleri seçti

Amerikan Vanity Fair Dergisi, dünya çapındaki mimari eserleri seçti



Guggenheim müzesi
Bilbao-İspanya
İspanya'nın Bilbao şehrindeki müze jüriden 28 oy alarak birinci sıraya yerleşti. Pritzker Ödülü sahibi Amerikalı Mimar Frank Gehry'nin imzasını taşıyan yapı, 20. yüzyılın çığır açan eserlerinin başında geliyor. yapımı dört yıl sürdü, 1987 'de açıldı. 24 bin metrekarelik alana yayılan müze, 20 galerisiyle toplam 11 bin metrekarelik sergi alanına sahip. Düzensiz ve eğri çizgileriyle, mimarideki kontrolü kaos ekolünün en önemli örneği sayılan müzeyi yılda ortalama 1 milyon kişi ziyaret ediyor.

Merıil Koleksiyonu Müzesi
Houston - ABD
ABD'nin ünlü sanatsever çifti John ve Dominique de Menil'in kurduç müzenin mimarı, Pritzker Ödülü ve Amerikan Mimari Enstitüsü'nden madalya almış bir isim: Renzo Piano. Haziran 1987'de açılan müzec Menil çiftinin tablo, heykel, fotoğraf ve nadir kitaplardan oluşan yakl 15 bin parçalık koleksiyonu sergileniyor. Ayrıca Andy VVarhol, Jacks Pollock gibi sanatçıların pop art eserleri de var. İtalyan mimar Pianc eseri, Vanity Fair jürisinden 10 oy aldı.

Seattle Merkez Kütüphane
Seattle - ABD
Kütüphane binası, altı oy alarak listede beşinciliğe yerleşti. 2004'1 kapılarını açan bu ilginç yapının mimarı Hollandalı sanatçı Rem Koolhaas. 34 bin metrekarelik kütüphanede 1.5 milyon kitap, belge yayın var. Ayrıca halkın kullanımına açık 400 bilgisayar bulunuyor. Kütüphaneyi daha ilk yılında 2 milyon kişi ziyaret etti.

Vietnam Şehitler Anıtı
Washington - ABD
Yapımı 1982'de tamamlanan Vietnam Şehitler Anıtı, dünyanın en etkileyici anıtlarından biri. Üstelik, o dönem Yale Üniversitesi'nden yeni mezun olmuş 21 yaşında bir genç kızın, Maya Lin'in eseri. 75 metre uzunluğundaki granit duvar üzerinde, Vietnam'da hayatını kaybetmiş 58 bin 261 Ameriken askerînin ismi yazılı.

Therme Vals Otel
Vals-isviçre
1960'lı yıllarda emlakçı Kari Kurt Vorlop, İsviçre'nin Vals bölgesindeki kaplıca  sularından faydalanmak isteyenlere yönelik bin kişilik bir otel kompleksi inşa ettirdi. Daha sonra, işadamının iflası üzerine kasaba sakinleri birleşip bu kompleksi satın aldı. Yapının yeniden tasarımı için kolları sıvayan Pritzker ödüllü mimar Peter Zumthor, üç yıllık çalışma sonucunda eserini 1996'da tamamladı. Zumthor, "Dağ, taş, su. Bu üç kelimenin birliğini mimari açıdan nasıl ifade edebiliriz? Sorunun cevabı bu yapıda gizli" diye anlatıyor otel kompleksini. Aldığı dokuz oyla listede üçüncü sıraya yerleşen Therme Vals, zengin kaplıca müdavimlerinin vazgeçilmezi.

Sendai Medyatek
Japonya
Şeffaf dış cephesi sayesinde içerisinin olduğu gibi göründüğü Sendai Medyatek, Japonya'nın haklı gururlarından biri. Mimar Toyo Ito imzasını taşıyan binada; zeminden çatıya kadar yükselen fantastik sütunlar hayli ilgi çekici. Bu sütunlar aynı zamanda, telefondan internete bilgi ağını içeren bir sistemi oluşturuyor. 2001 'de halka açılan medyatekte, her katın iç mimarı başka bir isim.

Neue Staatsgalerie
Stuttgart - Almanya
Stuttgart'taki Staatsgalerie müzesi üç binadan oluşuyor. "Alte Staatsgalerie" denen en eski yapı 1843 yılında açıldı. Geçen zamanın etkisi ve İkinci Dünya Savaşı'nın yarattığı tahribat sonucu eski bina yetmez hale gelince, onu yıkmadan yenisinin yapılması gündeme geldi. İşte bu yeni bina, Neue Staatsgalerie. Sir James Stirling'in eseri olan Neue Staatsgalerie, 1984'ten beri sanatseverlerin en gözde müzelerinden.

HSBC Binası
Hong Kong Hong Kong HSBC'nin ana binası, yedi oy alarak dördüncü oldu. Bu yapı, 1869'dan 1979'a kadar üç kere yıkılıp yeniden inşa edilmiş. 1979'da İngiliz mimar Sir Norıman Foster'la el sıkışılmış. Altı yıl süren inşaat sürecinden sonra bina 1985'te hizmete açılmış. Yapımında 30 bin ton çelik ve 4 bin 500 ton alüminyum kullanılmış. Tasarım, fengshui ilkelerine göre yapılmış. 180 metre yüksekliğindeki bina 47 katlı.

Işığın Kilisesi
Osaka- Japonya
İnşaatı 1989'da tamamlanan Church of the Light (Işığın Kilisesi) dünyaca ünlü Japon mimar Tadao Ando'nun en meşhur eseri. Çeşitli filmlerde gördüğümüz üzere ışığın Hıristiyanlıkta da önemli bir yeri var;
Tanrı ışıkla sembolize ediliyor, insanlar öldükten sonra bir ışığa doğru yürüyor... Mimar Ando da bu kutsal unsuru en ilginç şekilde kullanmış kilisede. Bir duvarı, kesişen çizgiler halinde dört parçaya bölmüş ve parçalar arasında yarıklar bırakmış. Bu yarıklardan içeriye süzülen ışık, haç şeklini alıyor.

Millau Viyadüğü
Fransa
2004'te inşaatı biten Millau Viyadüğü, Millau ile Güney Fransa'yı birbirine bağlayan bir köprü. 21. yüzyılın en önemli eserlerinden biri sayılıyor. Mimar Sir Norman Foster tarafından tasarlanan yapı, "Dünyanın, üzerinden taşıt geçen en yüksek köprüsü" unvanına sahip. 343 metre yüksekliğiyle Eyfel Kulesi'nden bile yüksek.
Habertürk


 


Geri Dön