20 / 04 / 2024

Varlık Fonu inşaat yerine imalat sanayisini desteklemeli!

Varlık Fonu inşaat yerine imalat sanayisini desteklemeli!

Anadolu OSB Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, mega inşaat projelerini destekleyeceğini açıklayan Türkiye Varlık Fonu'na çağrıda bulundu. Tuncay, ''Elinizdeki büyük kaynaklarla inşaat yerine imalat sanayisini destekleyin'' diye konuştu.



Türkiye'nin en önemli kamu kurumlarının devredildiği Türkiye Varlık Fonu'na hayırlı bir görev önerisi geldi. Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (Anadolu OSB) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, mega inşaat projelerini destekleyeceğini açıklayan Fon yönetimine, "Fabrikalarımız kapanıyor, işsizlik artıyor. Elinizdeki büyük kaynaklarla inşaat yerine imalat sanayisini destekleyin. Üretim artsın, işsizlik azalsın" çağrısında bulundu. 


Başkan Tuncay, son dönemde başlatılan istihdam seferberliğinin aksine istihdamın değil işsizliğin arttığım, son 3 ayda sadece kendi OSBTerinde 800 işçinin işsiz kaldığım söyledi. Faaliyetleri durma noktasma gelmiş veya kapanmış olan sanayi tesislerinin yeniden tam kapsite ile ekonomiye kazandırılmasının istihdam için en önemli destek olacağım belirten Tuncay, bu desteği de ancak büyük kaynakları bünyesinde toplayan Varlık Fonu'nun verebileceğini bildirdi. 


FİRMALARIMIZ BATIYOR 

Başkan Tuncay, Varlık Fonu'nun geçici istihdam sağlayan, uzun vadeli üretim ve ihracat imkanı olmayan inşaat yerine üretim ve istihdamın kaynağım oluşturan imalat sanayiine destek vermesini istedi. Başkan Tuncay, "Üzülerek söylüyorum, 3 ay önce bizim OSB'de 2 bine yakın çalışanımız vardı. Bugün bu sayı bin 200'e düştü. Fabrikalarımız kapandı, çalışanlarımız işsiz kaldı. Birçok OSB'de de durum bundan farklı değil. Devlete sesleniyoruz, Varlık Fonuna devredilen kaynaklarla giren firmalar desteklensin, üretim desteklensin, yüksek katma değerli üüreten ve Ar-Ge yapan reel firmalar desteklensin" dedi. Türkiye'nin yeniden inşaatla büyüme yerine, katma değeri yüksek imalat sanayi odaklı ve istihdam yaratan büyüme modeline dönmesi gerektiğini de belirten Tuncay, üreticileri sevindiren kısmi adımların atıldığım ancak bunun üreticilere ve sanayi organizasyonlarına yeterli ekonomik güveni veremediğini söyledi. Tuncay, "Zaten borçlanarak yapılan üretim, istihdamı artırma gücünü her geçen gün kaybediyor. Sanayi sektörüne gerekli destek, teşvik ve imkanlar sağlanmadan aş ve iş sorununun çözülmesi olanaksızdır" diye konuştu. 


4 fabrikadan 1 'i çalışmıyor 

ANADOLU OSB Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, Türkiye'deki mevcut ihracat rakamlarının işsiz nüfusun mağduriyetini giderebilecek düzeyde olmadığına da dikkat çekti. Türkiye genelinde yaklaşık 4 milyon kişinin iş aradığım, ekonominin ise sadece 584 bin kişiye iş sunabildiği için geri kalanının işsizler ordusuna katıldığım belirtti. Tuncay, "Sanayide kapasite kullanım oranları düşüyor, işyerleri kapanıyor, her 4 fabrikadan l'i çalışmıyor, işletmeler ayakta kalmakta güçlük çekiyor" uyarısı yaptı. 


Sözcü


Geri Dön