24 / 04 / 2024

Varlık Fonu'na devredilen turizm arazileri yatırımcıyı endişelendirdi!

Varlık Fonu'na devredilen turizm arazileri yatırımcıyı endişelendirdi!

5 yıldızlı otellerin arazileri Varlık Fonu'na devredildi. Turizm tesislerinin akıbeti ise tartışılıyor. Turizmciler belirsizlik sebebiyle yabancı yatırımcıların kaybedileceğini vurguladı.



5 yıldızlı turizm tesislerinin olduğu arazilerin de Varlık Fonu'na devredilmesiyle birlikte yaşanan belirsizlik, turizmcileri endişelendirdi. Sektör temsilcileri, bu konudaki belirsizliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini, aksi takdirde yabana yatırımcıların kaçabileceğini savunarak, hükümete çağrıda bulundu. 


TOBB Turizm Meclisi Başkanı Osman Ayık, yaptığı açıklamada, "Belirsizlik, yatırımcıyı en çok ürküten, tedirgin eden konudur. Bu nedenle tüm bunların bir an önce netleşmesi, açıklanması gerekir" dedi. 


FON NERELERİ ALMIŞTI? 

"Kafa karışıldığı var" diyen Ayık, şunları söyledi: "En önemli konu da tahsis işlemlerinin iptal edilerek fona devredilmesi maddesi. Bu, can alıcı nokta. Bundan sonra nasıl bir uygulama olacak? Banka ipotekleri var, krediler var, bunlar ne olacak? İnsanları en çok tedirgin eden de bu. Yabana ortaklı tesisler var. Bunların durumu ne olacak? Maliye ve Turizm bakanlıklarıyla var olan sözleşmelerin akibeti ne olacak? Tüm bunların netleşmesi lazım." 


Antalya'nın Aksu, Merkez, Kemer ve Manavgat üçelerinde 700 bin metrekare, Aydının Didim ve Kuşadası üçelerinde 959 bin, İzmir'in Selçuk ve Menderes üçelerinde 556 bin, İstanbul'un Bakırköy üçesinde 22 bin, Muğla Bodrum'da 11 bin, İsparta ve Kayseri'de 38 bin metrekare arazi Varlık Fonu'na geçmişti. 


İzmir Selçuk'ta Aqua Park Otel, Club Marmara Yalı Oteli, Didim'de Aquasis De Luxe Resort, Kuşadası'nda Pine Bay Holiday, Aqua Adaland Park Otel, Antalya'da Simena Sun Club ve Fantasia Deluxe Hotel'in arazileri fona geçen turistik tesislerden bazıları olmuştu. 


CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, "Turizm adi destek bekliyor, devletin kaynakları turizmde etkinliği olmayan forumlarla çar çur ediliyor. Turizmin çıkış yolu 6 milyon kayıp yaşanan Avrupa pazarı ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleridir. Afrika ülkeleriyle yapılan sözde Dünya Turizm Forumuyla turizm krizden çıkamaz" dedi. 


Kamunun kıt kaynaklarının turizmin uzman kuruluşlanyla daha verimli değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Budak, Benin, Zimbabve, Gana, Mozambik, Somali, Türkmenistan, Kamboçya, Bosna Hersek gibi ülkelerin temsücüerinin katılımıyla yaptığı forumun Türk turizmine katkı sağlamayacağım kaydetti. Budak, kamunun sınırlı kaynaklarının daha verimli organizasyonlar için kıülanılması gerektiğini de vurguladı.



Sözcü


Geri Dön