19 / 04 / 2024

Varlık şirketine olan borç için ev satılabilir mi?

Varlık şirketine olan borç için ev satılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Varlık şirketine olan borç için ev satılabilir mi?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...



Bankaya olan borcum varlık şirketine devredilmiş. Ben emekliyim, bir de eski küçük bir evim var. Bu borç için evim satılabilir mi? Aynı şekilde çocuğumun da bankaya borcu var. Benim yanımda kalırsa onun borcu için benim evim satılır mı? 


Varlık şirketleri bankaların alacağını satın alır. Sonra bankanın yerine geçer ve alacağın tahsili için yasal yollara başvurur. Bu yolların arasında elbette icra takibi de vardır. Varlık şirketi bankalardan bu alacaklannı satın aldıktan sonra artık alacaklının yerine geçer ve alacaklılara ait her türlü haklannı kullanır. Sizin için icra takibi yaptıktan sonra evinize haciz tatbikini isteyebilir. Ancak evine haciz koyulan kimse icra dairesine karşı 'meskeniyet iddiası'nda bulunabilir. Bu bir taleptir. Şu demektir: Bir kimsenin tek evi varsa ve bu ev kendisinin sosyal durumu itibarıyla ancak acil ihtiyacını karşılamaya yetiyor ise satılamaz. 


ÇOCUĞUNUZDAN ALACAK 

Ancak kendi sosyal yaşantısını aşan bir seviyede ise bu ev satılabilir. Kendi sosyal durumuna uygun bir ev alacak kadar para kendisine bırakılır geri kalanı haczedilir. Durum budur. Çocuğunuzun da borcu varmış. Herkes kendi borcundan kendi malvarlığı ile sorumludur. Dolayısı ile çocuğunuz sizin yanınızda kalıyor ise sırf sizinle beraber kaldığı için sizin eviniz haczedilemez. Zaten sorunuzun içinde bir açıklama var. Eski ve küçük bir eviniz olduğunu yazmışsınız ya, bu halde bu ev kendi borcunuz için bile satılamayacak. Çocuğunuzun borcu için ise haciz konulamaz. Herkes kendi borcundan kendi malvarlığı ile sorumlu olduğuna göre çocuğunuzun borcu için alacaklı, çocuğunuzun malvarlığını bulmak ve ona başvurmak zorundadır.



Tamer HEPER/Posta


Geri Dön