25 / 04 / 2024

Varyap Varlıbaşlar Yapı, yeni AVM yapacak!

Varyap Varlıbaşlar Yapı, yeni AVM yapacak!

Varyap Varlıbaşlar Yapı, Ataşehir bölgesinde yeni bir AVM projesine hazırlanıyor



Ataşehir bölgesinde Uphill Court ve Varyap Meridian adında iki büyük konut projesine imza atan Varyap Varlıbaşlar Yapı yakında bu bölgede üçüncü bir projeye daha başlamaya hazırlanıyor. Varyap, 99 dönüm büyüklüğündeki bu arazi üzerinde rezidans, ofis, kültür merkezi, müze, kütüphane ve içerisinde alışveriş merkezinin yer alacağı karma bir proje gerçekleştirecek.

Batı Ataşehir ve Bahçeşehir'deki Uphill Court, Seyran tepe Spor Kompleksi inşaatı, Çağlayan'daki Avrupa yakası Adliye Sarayı inşaatı, yine Batı Ataşehir'deki son projesi Varyap Meridian ile tanınan Varyap Varlıbaşlar Yapı, Ataşehir'de 1.2 milyar dolar hasılat beklenen dev bir proje start vermeye hazırlanıyor.

2011'in başından itibaren sadece yurt içinde değil, yurtdışında da yeni projelere başlayacaklarına işaret eden, Varlıbaş Holding'in CEO'su Erdinç Varlıbaş, Emlak Konut'un hasılat paylaşımı modeliyle ihale ettiği, Ataşehir'de 99 dönümlük ticari imarlı arazide de, 270 bin metrekare satılabilir alana sahip inşaat yapacaklarını söyledi.
Varlıbaş Holding'in 35 yaşındaki genç CEO'su Erdinç Varlıbaş ile Seyrantepe Spor Kompleksi'nde görüştük. Erdinç Varlıbaş, holdingin önümüzdeki döneme işkin yatırım stratejileri hakkında bu ayki sayımıza önemli açıklamalarda bulundu.

Mortgage Market: Siz çok genç yaşta inşaat sektörünün önemli oyuncularından dev bir şirketi yönetmeye başladınız. Varyap gibi büyük bir şirketi yönetiyor olmanın zorlukları var mı?

Erdinç Varlıbaş: Benim şöyle bir avantajım oldu aslında, inşaat mühendisliği okurken üçüncü sınıfa geçtiğim dönemde bilfiil bu şirkette babamla birlikte çalışmaya başladım. 20 yaşında o dönemde bizim için hayati derecede önem teşkil eden bir projede görev aldım. O projede ağır sorumluluklar yüklendim diye düşünüyorum ve o sorumluluklar bana iyi bir özgüven aşıladı. Çünkü o projelerde hep birlikte başarılı olduk. Şirket için de öneı yıllardı. Benim en büyük avantajım babam Süleyman Varlıbaş gibi bir yöneticiyle çalışma Babamı vizyon sahibi, aynı zamanda gelenekli sahip yani "adam gibi adam" diye nitelendirel Onun gibi bir baba ve yöneticiyle çalışmak as] büyük bir avantajdı. Yani hep yapıcı, hep destekleyici, gelişmeye sürekli açık yapısı ve d sistematiği ile bana her zaman güç verdi. Bu benim için çok büyük faydalar getirdi, hayat bakışıma yön verdi.

Varyap Meridian Projesi'nden söz eder misiniz?

Varlıbaş: Biliyorsunuz biz Türkiye'nin bu büyüklükte ilk yeşil projesini ve LEED kayıtlı yeşil konut projesi olan Varyap Meridian'i yapıyoruz. Varyap Meridian'da, 60 katlı A Blok'ta 41' home-office ve konutu iki ay sonra satışa çıkaracağız. Bu blokun yüksekliği 240 metre Yani, anten hariç bina yüksekliğinde Sapphirı geçebilir. A Blok, daha inşaatı bitmeden 'En yüksek bina', 'en akıllı bina', 'en iyi çevreci b ödülleri aldı. Varyap Meridian'm benzerini y; için Brezilya'dan teklif aldık.

Varyap Meridian Projesi'nin arazisini dah; aldığımız dönemde, uluslararası platformlarc bulunarak, hem ülkemizi temsil ettik hem de kendimizi geliştirmek için dünyadaki büyük projeleri inceledik. Çıkarmış olduğumuz son şuydu; dünyada bundan sonra kesinlikle sürdürülebilir yapılar revaçta olacak, sürdürülebilirlik bir eğilim olmaktan çıkıyor ve bir ihtiyaç haline gelmiş durumda. O dönemde Türkiye'de henüz bu konular konuşulmadığı için bu alanı bir fırsat olarak değerlendirdik.

Seyrantepe Spor Kompleksi'nin neredeyse bitmek üzere... Proje çok konuşuldu nerdeyse Türkiye'nin gündemine oturduğu dönemler oldu. Bitecek, bitmeyecek söylentilerinin üzerine siz tabiri caizse Galatasaray camiasının yüzünü güldürmeyi başardınız.

Varlıbaş: Seyrantepe Spor Kompleksi'nin yarım kalan inşaatını bitirme işini 179 milyon liraya aldık. Hem prestijli, hem küfetli bir iş. TOKI'den alacağımız hakedişlere bakarak yapsaydık, herhalde üç yılda bitmezdi. 29 Ekim'e kadar da bitiririz. Seyrantepe, referans oldu; Irak, Azerbeycan, Brezilya'dan stat yapım teklifleri alıyoruz.
Projenin son hali hakkında bilgi verebilir misiniz?

Varlıbaş: Bir yıl gibi kısıtlı bir sürede, yaklaşık 200 bin metrekarelik inşaat alanına sahip, çok özel çatı sistemleri, elektro-mekanik sistemleri olan ve binlerce insanın sürekli olarak kullanacağı, hem de çok uzun yıllar yaşayacak ve yaklaşık 70 milyonu ilgilendiren böyle bir yapıyı bitirebilmek her baba yiğidin harcı değil. Stadın bir şansı, inşaat sürerken UEFA kriterlerinin değişmesi. Proje kriterlere uygun değildi, yeni kritere uygun hale getirdik. İnternet sitesinden stad inşaatını 24 saat canlı yayınlıyoruz. Fakat zaman zaman site çöküyor. İnternet sitesi dayandıramıyoruz. Burada yapılan işlerin bir benzeri Türkiye'de yapılmadı.

Emlak Konut'un hasılat paylaşımı modeliyle ihale ettiği, Alaşehir'de TEM'e cepheli 99 dönümlük ticari imarlı araziyi GAP inşaat ile ortaklaşa aldınız. Bu arazi üzerinde ne tür bir proje gerçekleştireceksiniz?

Varlıbaş: Bu arazi de 270 bin metrekare satılabilir alana sahip inşaat yapacağız. Ataşehir bölgesinde yeni başlayacağımız projemiz yine benzer özelliklere sahip olacak. Yeni proje için de Varyap Meridian'daki gibi uluslararası mimarlarla çalışıyoruz. 5-6 ay sonra, yani 2011'in başlarında satışa çıkarız. Yeni projede hasılat Varyap Meridian'ı geçer. Bu proje de Meridian gibi düşünülebilir ama yaklaşık 100 dönüm bir arazi üzerinde rezidans, ofis, kültür merkezi, müze ve hatta kütüphanenin de bir arada bulunduğu alışveriş merkezini de kapsayacak bir proje olacak.

Önümüzdeki dönemde yeni sektörlere adım atmayı planlıyor musunuz?

Varlıbaş: Varlıbaş Grubu sadece amiral gemisi inşaat olan bir firma olmayacak. Giriş yapacağımız yeni sektörler de olabilir. Enerji bunlardan bir tanesi. Öncelikle yenilenebilir enerji ile başlayacağız, yatırımlarımıza ki bunlar kesinleşmiş yatırımlarımız da var; bir tanesi İzmir-Urla'da diğeri de Balıkesir'de konumlanmış, toplamda 60 megawattlık iki rüzgar enerjisi santrali projemiz var. Bu kesinleşen yatırımları inşallah sene içerisinde devreye alacağız ama bununla birlikte hidroelektrik santraller ve daha sonraki aşamalarda da enerjinin her alanını kapsayacak yatırımlarla büyük bir enerji şirketi olma hedefimiz ile birlikte paralel giden bir düşünce olacak.
Mortgage Market


Geri Dön