27 / 04 / 2024

VARYAPın hedefi 2 milyar dolar yatırımla 500 milyon dolar ciro!

VARYAPın hedefi 2 milyar dolar yatırımla 500 milyon dolar ciro!

  VARYAP, 2011 bitmeden 2 milyar dolarlık projeler yapmak istiyor. 2 milyar doların 1,5 milyarı Doğu Ataşehire yatırılacak Süleyman Varlıbaş, yıl sonunda 500 milyon dolar ciro bekliyor  



 

VARYAP Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, 2011 yılında gerçekleştirecekleri proje büyüklüklerinin toplamının 2 milyar dolar civarında olacağını ve yıl sonunda 500 milyon dolar ciro hedeflediklerini açıkladı. Varlıbaş, 2011 yılı içerisinde Doğu Ataşehirde başlayacağımız yeni projemizin yatırım bedeli yaklaşık 1,5 milyar dolardır. 2011 yılı sonu itibariyle de 500 milyon dolar ciro hedefliyoruz dedi.

Doğu Ataşehire kentsel tasarım harikası bir konut projesi

Varlıbaş Holdingin 1975 yılında kurduğu inşaat ve müteahhitlik kuruluşu VARYAPın 2011 yılında gerçekleştirmeyi hedeflediği projelerinden birinin Doğu Ataşehirde inşaa edecekleri konut projesi olduğunun altını çizen Varlıbaş, GAP İnşaat Konsorsiyumu ile birlikte yapılacak projeyi, 100 bin metrekarelik bir alan üzerinde konumlandıracaklarını söyledi. Varlıbaş, proje için Şimdiden kentsel tasarım harikası olarak nitelendirilen bu projede konut ve rezidansın yanı sıra, ofis, otel ve bir AVM yer alacak ifadesini kullandı.

VARYAPın yurt dışı projelerine de değinen Varlıbaş, Seyrantepe Stadyum projesinin ardından Irak, Katar, Brezilya, Suudi Arabistan ve Ukrayna'dan teklifler aldık. Gelecek yıl bu teklifleri değerlendireceğiz dedi.

BDDKnın önlemi konuta talebi yavaşlattı

Cari açığın düşürülmesine yönelik olarak BDDKnın aldığı önlemler neticesinde banka kredisi faizlerinin yükseğe çekilmesinin konuta olan talebin yavaşlamasına neden olduğunu belirten Varlıbaş, yine de gayrimenkul sektöründeki kararları genel ekonominin kararları ile aynı paralelde düşünmemek gerektiğini vurguladı.

Cari açığı düşürmek için faizleri yukarı çekmek doğru değil

Varlıbaş, inşaatla ilgili uygulamalarda, cari açığı düşürmek için alınan tedbirler gibi, faizleri yukarıya çekmeyi çok doğru bir uygulama olarak görmemek gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi: Cari açığı düşürmek için ekonominin soğutulması isteniyorsa, alınacak tedbirlerin sadece faizler ve borçlanmayı zorlaştırmakla değil, cari açığa sebep olan sektörlerdeki farklı yöntemleri devreye alarak daha başarılı neticeler elde etmek mümkün olur.

Önemli olan bankacılığın, gayrimenkule bakışı

Tedbirlerin 2011de satışları yavaşlattığını söyleyen Varlıbaş, VARYAP müşterilerinin çoğunun kredi kullanmaması ve firmanın kendi kredi model ile uygun ödeme koşulları sundukları için satışlarının çok etkilenmediğini söyledi. Varlıbaş, Önemli olan, genel olarak bankacılık sektörünün gayrimenkul sektörüne bakışıdır. Bankacılık sektöründe de, projelere göre bir bakışın ve farklılığın olması gerekir. Örneğin; Hasılat Paylaşımı gibi devlet ile yapılan projelerde, söz konusu projelerin tamamlanmama riski olmadığı için, bu projelerdeki kredi faizi ve limitlerinin diğer projelerden ayrılarak uygulanması daha iyi bir çözüm olabilir şeklinde konuştu.

Varyap Meridianda satışlar, önlemlere rağmen yüzde 50 arttı

Varyap Meridianın çok kazandıran bir yatırım olduğunu dile getiren Varlıbaş, Geçen yılın ilk üç ayına göre, sektör genelinde yüzde 10, Varyap Meridian projesinde ise yüzde 50ye yakın bir artış gerçekleşmiştir. Projemizin bitimine kadarki süreçte kazanılan primin 3 katı civarında olacağını öngörüyoruz dedi.

VARYAPın Karbon Ayak İzini hesaplattık

Kurumsal faaliyetlerinde çevreye verilen zararı en aza indirmek ve düşük karbon ekonomisi sağlamak amacıyla Varyapın 2009 yılından bu yana tüm çalışmalarının Karbon Ayak İzini hesaplattıklarını söyleyen Varlıbaş, hesaplamaları ISO 14064e göre bağımsız bir taraf olan Carbon Clear firmasının gerçekleştirdiğini belirtti.

2011 HEDEFLERİNİN NE KADARINA ULAŞABİLECEK

Varyap olarak 2011 yılında gerçekleştirecekleri proje büyüklüklerinin toplamının 2 milyar dolar civarında olacağını ifade eden Varlıbaş, 2011 yılı içerisinde Doğu Ataşehirde başlayacağımız yeni projemizin yatırım bedeli yaklaşık 1,5 milyar dolardır. 2011 yılı sonu itibariyle de 500 milyon dolar ciro hedefliyoruz dedi.

YILIN İLK YARISINDA SEKTÖRDE NE OLDU, İKİNCİ YARIDA NE OLACAK

2011in ilk yarısına dair sektör değerlendirmesini de paylaşan Varlıbaş, Uzun süredir maliyetler satışlara yansıtılmamıştı. Faiz oranlarındaki artış, girdi fiyatlarının artmış olması nedeniyle bundan sonraki süreçte gayrimenkul fiyatlarında genel bir artış olmasını bekliyoruz. Umuyorum ki, kontrollü bir çalışma ile bizim gibi gayrimenkul geliştiriciler de biraz krlarından feragat ederek optimum seviyede satışların yapılmasını sağlayacak tedbirler alacaklardır diye konuştu.

Varlıbaş, cari açığın düşürülmesine yönelik olarak BDDKnın aldığı önlemler neticesinde banka kredisi faizlerinin yükseğe çekilmesinin talebin yavaşlamasına neden olduğunu ifade etti. Varlıbaş, şunları söyledi: Ancak, gayrimenkul sektöründeki kararları genel ekonominin kararları ile aynı paralelde düşünmemek gerekir. Çünkü, ekonomi soğutulurken, istihdam azalabilir ve işsizliği artırarak sosyal sıkıntılar yaratabilir. Bu nedenle istihdamın azaltmayacak kararlar alınması gereklidir. Yabancıların gayrimenkule yatırım talebini, başka ülkelere ve alanlara kaydırabilir. İnşaatla ilgili uygulamalarda, cari açığı düşürmek için alınan tedbirler gibi, faizleri yukarıya çekmeyi çok doğru bir uygulama olarak görmemek gerekir.

Cari açığı düşürmek için ekonominin soğutulması isteniyorsa, alınacak tedbirlerin sadece faizler ve borçlanmayı zorlaştırmakla değil, cari açığa sebep olan sektörlerdeki farklı yöntemleri devreye alarak daha başarılı neticeler elde etmek mümkün olur. Çünkü cari açığın büyük bir kısmı enerjiden, diğer bir kısmı da ithal ürünlerin artışından gelmektedir.

Alınan tedbirlerin 2011de satışları yavaşlattığına dikkat çeken Varlıbaş, Ancak bizim müşteri profilimizin çoğu kredi kullanmadığı için ve biz kendi kredi modelimiz ile uygun ödeme koşulları sunduğumuzdan satışlarımız çok etkilememiştir. Önemli olan, genel olarak bankacılık sektörünün gayrimenkul sektörüne bakışıdır. Bankacılık sektöründe de, projelere göre bir bakışın ve farklılığın olması gerekir. Örneğin; Hasılat Paylaşımı gibi devlet ile yapılan projelerde, söz konusu projelerin tamamlanmama riski olmadığı için, bu projelerdeki kredi faizi ve limitlerinin diğer projelerden ayrılarak uygulanması daha iyi bir çözüm olabilir diye konuştu.

Bütün bu uygulamalara rağmen geçen yılın ilk üç ayına göre, sektör genelinde yüzde 10, Varyap Meridian projesinde ise yüzde 50ye yakın bir artış gerçekleştiğine dikkat çeken Varlıbaş, Bizim projemizin en önemli özelliği mimari yapısı, lokasyonu ve sürdürülebilir bir proje olmasıdır. Müşterilerimizi satın almaya yönelten en önemli nedenlerinin başında da projenin mimari yapısı, lokasyonu vev firmamızın marka değeri gelmektedir. Varyap Meridian aynı zamanda çok kazandıran bir yatırımdır. Proje başladığı günden bugüne kadar artan satış ve pirim performansı ile sadece Türkiyede değil dünyada da yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Projemizin başlangıcından bitimine kadar geçen süreçte kazanılan primin 3 katı civarında olacağını öngörüyoruz dedi.


Geri Dön