25 / 04 / 2024

Vasiyet nasıl yazılır?

Vasiyet nasıl yazılır?

Kişinin vefatından önce mal varlığının kimlere teslim edileceği, verileceğine vasiyet deniyor. Bunun resmi olarak kaleme alınmış hali ise vasiyetname olarak ifade ediliyor. Peki, vasiyet nasıl yazılır?



Vasiyet nasıl yazılır?

Kişi ölmeden önce mal varlığının kimlere teslim edileceği, verileceğine vasiyet deniyor.  Bunun resmi olarak kaleme alınmış sözleşmesi ise vasiyetname olarak tanımlanıyor.


Miras sözleşmesinin geçerli olabilmesi için vasiyetname gibi resmi şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Miras sözleşmesi, miras bırakan ve miras bırakılan kişilerin aynı anda noter huzurunda isteklerini belirterek sözleşme imzalamasıyla gerçekleşiyor.  Kendisine miras bırakılan kişi, miras bırakan kişi hayatta iken vefat ederse yapılan anlaşma iptal oluyor.


Resmi vasiyetname için iki tanık bulunması gerekiyor. Vasiyetname hazırlanmasında bazı kişiler resmi görevli memur ve tanık olamıyor. Bunlar; fiil ehliyeti bulunmayanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, okur-yazar olmayanlar, miras bırakanın eşi, alt ve üst soy kan hısımları, kardeşleri, bunların eşleri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, vasiyet nasıl yazılır?


Vasiyetname nasıl düzenlenir?

Vasiyetname, vasiyetnameyi düzenleyen kişinin el yazısı ile araya başka herhangi bir yazı girmeksizin yazılıp, yer tarih ve saat belirtilerek imzalanması ile hazırlanıyor. Okuma yazma bilmeyen kişiler vasiyetname hazırlamak için resmi makamlara başvurması önem teşkil ediyor. 


Vasiyetname yazıldıktan sonra saklanması için bir notere bırakılabiliyor ya da sulh hukuk mahkemelerine başvuru yapılabiliyor. Olağan üstü bir hal söz konusu ise bulunduğunuz yerde en büyük kim var ise ona teslim edilebiliyor. O da bunu şartlar ortadan kalktıktan sonra sulh hukuk mahkemesine veya notere saklaması için teslim edebiliyor. 



Vasiyet nedir neden yapılır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön