25 / 04 / 2024

Vasiyetle mirastan çıkarma nasıl olur?

Vasiyetle mirastan çıkarma nasıl olur?

Vasiyetname bir kişinin ölümünden sonra mal varlığının ne olacağı ve ne şekilde taksim veya tasarruf edileceğine dair kişinin isteklerini belirten hukuki bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Peki, vasiyetle mirastan çıkarma nasıl olur?



Vasiyetle mirastan çıkarma nasıl olur?

Vasiyetname bir kişinin ölümünden sonra mal varlığının ne olacağı ve ne şekilde taksim veya tasarruf edileceğine dair kişinin isteklerini belirtir hukuki bir belge olarak tanımlanıyor. 


Mirastan çıkarma, miras bırakanın saklı paylı mirasçılarını mirastan kısmen veya tamamen mahrum bırakması için kullanılan bir yoldur. Mirasçılıktan çıkarma, miras bırakanın tek taraflı iradesiyle oluyor. Peki, vasiyetle mirastan çıkarma nasıl olur?


Saklı paylı mirasçı, miras bırakana veya yakınlarına karşı ağır bir suç işlerse miras bırakan tarafından tek taraflı olarak mirasçılıktan çıkartılabiliyor. Buradaki ağır suç kavramından ceza hukuku anlamındaki suçun anlaşılması gerekiyor. 


İşlenen suçun miras bırakana veya yakınlarına yönelmiş olması gerekiyor. Mirasçılıktan çıkarma için önemli olan suçun işlenmesi oluyor. Suçun affa uğraması, zamanaşımı kapsamına girmesi, kovuşturulmamış olması veya mahkeme kararının olup olmamasının bir önem teşkil etmiyor.


Cezai mirasçılıktan çıkarma için Medeni Kanun'da yer verilen durumlardan ikincisi; saklı paylı mirasçının, miras bırakana veya miras bırakanın aile üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlüklerini önemli ölçüde yerine getirmemesi olarak karşımıza çıkıyor. 



Vasiyetname varsa miras paylaşımı nasıl yapılır?




Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön