29 / 03 / 2024

Vasiyetnamenin tenfizi dilekçe örneği!

Vasiyetnamenin tenfizi dilekçe örneği!

Mirasbırakanın ölmeden önceki iradesinin ortaya çıkmasını sağlayan en önemli delil olan vasiyetnamenin anlam ifade edebilmesi için bu vasiyetnamenin tenfizi gerekiyor. İşte, vasiyetnamenin tenfizi dilekçe örneği!



Vasiyetnamenin tenfizi dilekçe örneği!

Bir kişinin ölümünden sonra mal varlığının ne olacağı ve ne şekilde taksim veya tasarruf edileceğine dair kişinin isteklerini belirten hukuki bir belgeye vasiyetname deniyor. 


Türk Medeni Kanun gereğince vasiyetname, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın tesliminden başlayarak bir ay içinde mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi tarafından açılıyor ve ilgililere okunuyor.


Vasiyetnamenin geçerlilik sağlayabilmesi için bazı koşullara uyması gerekiyor. Bu koşullar arasında kişinin ayırt etme gücüne sahip olması ve 15 yaşını doldurulmuş olması, Kanuna hukuka ve ahlaka aykırı olmaması ve şekle uygun olması yer alıyor. 


Bilinen mirasçılar ve diğer ilgililer vasiyetnamenin açılması sırasında diledikleri takdirde hazır bulunmak üzere çağrılıyor.


Mirasbırakanın ölmeden önceki iradesinin ortaya çıkmasını sağlayan en önemli delil olan vasiyetnamenin anlam ifade edebilmesi için mahkeme tarafından açılması ve bu vasiyetnamenin Türk Medeni Kanununa göre tenfizi gerekiyor. Aşağıda vasiyetnamenin tenfizi dava dilekçe örneği yer alıyor;



………………. NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE


DAVACI :


ADRES :


VEKİLİ :


ADRES :


DAVALILAR :


ADRES :


DAVA KONUSU :Vasiyetnamenin tenfizi tabeli hakkındadır.


AÇIKLAMALAR


Müvekkilim …………… İstanbul… Sulh Hukuk Mahkemesinin …../….. E. …./…… K. Sayılı kararıyla annesi ……………….. e vasi olarak tayin edilmiştir.


Muris ……………………………. ../../…. tarihinde vefat etmiştir. Muris Beşiktaş…Noterliğinden ../../…. tarih ve …… yevmiye sayılı vasiyetnamesi ile İstanbul ili Beşiktaş ilçesi ……… pafta ……. ada ve …. parseldeki taşınmazı şu an kısıtlı bulunan eşi ………………….. e vasiyet etmiş ayrıca varislerinden ………….. ve ………………… yi mirastan mahrum bırakarak vasiyetnamede sebebiyle birlikte bu durumu açıkça izah etmiştir. Bu vasiyetname ………… Sulh Hukuk Mahkemesinin ……/…….E. ……/….. K. sayılı kararıyla açılıp okunarak kesinleşmiştir.


Bu itibarla murisin vasiyetnamesinde belirtmiş olduğu muayyen mal vasiyeti ve mirastan red durumundan dolayı tapuda ve resmi dairelerde gerekli işlemeleri yapabilmek ve veraset ilamını vasiyetname doğrultusunda alabilmek için Türk Medeni Kanununun ilgili hükümleri gereği işbu vasiyetnamenin tenfizi davasını açma zorunluluğu doğmuştur.


HUKUKİ DELİLLER:HUMK,TMK,ilgili mevzuat hükümleri


HUKUKİ NEDENLER:Medeni Kanun, HMK ve ilgili mevzuat


NETİCE VE TALEP :Yukarıda izah ettiğimiz nedenlerle;


a)Davamızın kabulü ile İstanbul… Sulh Hukuk Mahkemesi’nin …/….. E ve …/….. K sayılı ilamı ile açılıp kesinleşmiş olan, Beşiktaş… Noterliğinin ../../…. tarih ve ….. yevmiye sayılı vasiyetnamenin tenfizine karar verilmesini


b)İş bu vasiyetnamede adı geçen kişilerin muris tarafından mirastan reddedilmesi nedeniyle muris adına kayıtlı terekenin,taşınmazın tapuda ve ilgili sicil ve kurumlarda tescil edilmesi için tarafımıza vasiyet alacaklısı belgesi ve mirasçılık belgesinin verilmesini vekaleten saygılarımla arz ve talep ederim…/../….


EK:


1-Vekaletname


2-………….


Davacı Vekili


Av………………..



Vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl olur?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön