25 / 04 / 2024

Vasiyetten dönme!

Vasiyetten dönme!

Vasiyet; bir kişinin ölümünden sonra mal varlığının ne olacağına ilişkin isteklerini bildirdiği hukuki bir işlem olarak nitelendiriliyor. Peki vasiyetten vazgeçilir mi? İşte vasiyetten dönme esasları...



Vasiyetten dönme!

Miras aktarmanın başlıca biçimlerinden olan vasiyet; bir kişinin ölümünden sonra malvarlığının ne olacağına ilişkin isteklerini bildirdiği hukuki bir işlem olarak nitelendiriliyor.


Vasiyetname resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Buna karşın vasiyetten yeni vasiyetname ile ve yok etme ile vazgeçilebiliyor.


Vasiyetten dönme şartları..

1. Yeni vasiyetname  ile

MADDE 542.- Mirasbırakan, vasiyetname için kanunda öngörülen şekillerden birine uymak suretiyle yeni bir vasiyetname yaparak önceki vasiyetnameden her zaman dönebilir.

Vasiyetnamenin tamamından veya bir kısmından dönülebilir.


2. Yok etme ile

MADDE 543.- Mirasbırakan, yok etmek suretiyle de vasiyetnameden dönebilir.


Kaza sonucunda veya üçüncü kişinin kusuruyla yok olan ve içeriğinin aynen ve tamamen belirlenmesine olanak bulunmayan vasiyetname hükümsüz kalır. Tazminat isteme hakkı saklıdır.


3. Sonraki tasarruflar

MADDE 544.- Mirasbırakan, önceki vasiyetnamesini ortadan kaldırmaksızın yeni bir vasiyetname yaparsa, kuşkuya yer bırakmayacak surette önceki vasiyetnameyi tamamlamadıkça, sonraki vasiyetname onun yerini alır.


Belirli mal bırakma vasiyeti de, vasiyetnamede aksi belirtilmedikçe, mirasbırakanın sonradan o mal üzerinde bu vasiyetle bağdaşmayan başka bir tasarrufta bulunmasıyla ortadan kalkar.


Sözlü vasiyet geçerli mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön