17 / 04 / 2024

Vatan Bilgisayar küçük mağazalar açacak!

Vatan Bilgisayar küçük mağazalar açacak!

Vatan Bilgisayar Genel Müdürü Hasan Vatan, artık küçük mağazalar da açacaklarını belirterek, "Minimum 20 mağaza olmak üzere alışveriş merkezlerinde ne kadar mağaza bulursak açmayı planlıyoruz" dedi



Vatan, teknoloji perakende pazarının yılın ilk aylarında daraldığını, Vatan Bilgisayar'ın satışlarının da yüzde 40'lar düzeyinde gerilediğini söyledi. Ocak ve şubat aylarında zarar ettikleri halde personel maaşlarını artırdıklarını ifade eden Vatan, "Genellikle patronlar, 'personel bir şey yapsın bizi kara geçirsin ondan sonra maaşları artırırız' der. Biz tam tersini yaptık. 'Biz önce personelin maaşlarını artıralım arkasından kar zaten kendiliğinden gelecek' dedik ilginç bir şekilde gerçekten arkasından kar geldi" dedi.

Nisan ayından itibaren kara geçtiklerini belirten Vatan, şu an karlarının geçen yılın iyi aylarını geçtiğini, tekrar prim dağıtmaya başladıklarını, bundan sonra önlerinin daha açık olduğunu söyledi. Vatan Bilgisayar'ın 12 mağazaya ulaştığını bildiren Vatan, şunları kaydetti: "Artık küçük mağazalar açalım diyoruz. Minimum 20 mağaza olmak üzere alışveriş merkezlerinde ne kadar mağaza bulursak açmayı planlıyoruz. En azından kriz sayesinde AVM'lerde kiralar düşmüşken... Çünkü çoğu müşteri fiyat ucuz da olsa buraya kadar kalkıp gelmiyor. Yakındaki bir yerden daha pahalı fiyatla alım yapabiliyor. Onların ne kadar yakınında olursak o kadar satış şansımızın artacağını düşünüyoruz. Rakiplerimiz AVM'lerden çıkıp büyük mağazalara dönmeye çalışıyorlar, biz de tam tersi küçük mağazalarla AVM'lere girmeye çalışıyoruz. Piyasanın yaptığından daha farklı bir şeyler yapmaya çalışacağız." Bunun yanı sıra kurumsal satışa da başlayacaklarını bildiren Vatan, şirketlere satış tarafına yoğunlaştıklarını anlattı.

Şirketlerin zaten müşterileri olduğunu, ancak şu ana kadar onların gelip bir şey almalarını beklediklerine işaret eden Vatan, "Şimdi o şirketlerin bizde, onların işlerini takip edecek birer temsilcileri olacak" dedi. Hasan Vatan, ayrıca şu ana kadar büyüklüğünü bildikleri, ancak önemseyemedikleri bir yer olan internetle ilgili de bir planları olduğunu belirterek, yeni bir yer tutacaklarını, depo olarak kullanacakları bu bina üzerinden internet satışlarını gerçekleştireceklerini anlattı.

"TEKNOLOJİ PERAKENDECİLERİ KARA ÇOK BAKMIYOR"
Türkiye pazarına her şirketin büyüme amacıyla girdiğini anlatan Vatan, kara çok dikkat edilmediğini ifade etti. "Sadece firmamı büyüteyim sonra satarım, sattığımda zararımı kurtarırım" gibi bir düşüncenin hakim olduğunu dile getiren Vatan, şöyle devam etti: "Yabancılar da 'önce Türkiye'den pazar elde edelim onun için gerekirse büyük zararlara da katlanalım' mantığındalar. Dolayısıyla böyle bir savaş var. Burada tek istisna biziz. Biz büyürken para da kazanalım istiyoruz. Yerli firmalara baktığımızda 'bir yere kadar geleyim, sonra satarım kurtarırım" diyor.

Ancak nefes yetmeyebiliyor çünkü rakamlar çok büyük olabiliyor. Burası nakit akışının iyi olduğu bir sektör. Bu durum firmaları sürükleyebiliyor. Yerli oyuncular arasında mutlaka bir şey olmalı. Ya konsolidasyon olacak ya da bu şirketler yabancılar tarafından satın alınacak. Pazardaki yerli oyuncular gerçekten zor durumdalar. Biz karlı olmaya devam ediyoruz." Hasan Vatan, sektörde yapılan KDV indirimine ilişkin olarak ise bunun yurt dışındaki fabrikaların çalışmasına yaradığını ifade etti.

Vatan, "Bu indirim her ne kadar bizim işimizi açıyor ve bize faydası varsa da aslında HP'nin Toshiba'nın Acer'in işçilerinin işten atılmamasını sağlıyor. Bence onun yerine Türkiye'de imalat sektöründe teşvikler yapılmalı" dedi. Vatan Bilgisayar'ın dizüstü bilgisayar ağırlıklı satış yaptığını belirten Vatan, 3G teknolojisiyle birlikte telefon satışlarında da hareketlenme olduğunu, bu teknolojinin dizüstü bilgisayar pazarında da hareketlilik getireceğini anlattı. Satışlarının yüzde 80-85'inin taksitle gerçekleştiğini belirten Vatan, müşterilerin bu dönemde çok uzun vade seçeneklerini tercih etmediğini de sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön