24 / 04 / 2024

Vedat Arslan: KDV indirimi endişeleri giderdi!

Vedat Arslan: KDV indirimi endişeleri giderdi!

Aremas Gayrimenkul Kurucusu ve Genel Müdürü Vedat Arslan, Bakanlar Kurulu kararıyla resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren konutta KDV düzenlemesi hakkındaki görüşlerini bildirdi. İşte Vedat Arslan'ın o yorumu...




Aremas Gayrimenkul Kurucusu ve Genel Müdürü Vedat Arslan, Bakanlar Kurulu kararıyla resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren konutta KDV düzenlemesi hakkındaki görüşlerini bildirdi. İşte Arslan'ın o yorumu...


Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıkladığı yeni düzenlemenin ilkine göre yapı ruhsatı 1 Ocak 2017’den sonra alınan konut inşaatı projeleri için metrekare vergi değeri 1000 ila 2 bin TL arasında olanlardan yüzde 8 oranında KDV alınacak. Bu çalışma aslında arsa rayiç bedelleri üzerinde yapılan bir düzenleme olarak karşımıza çıkıyor. Arsa rayiç bedelleri her yıl düzenli olarak arttığından özellikle büyükşehirlerde yeni yapılan projelerin bir çoğu yüzde 18’lik KDV dilimine dahil olmaya başlamışlardı. Yeni düzenlemeye göre orta gelir grubuna hitap eden bu projelerin KDV’si yüzde 18 yerine yüzde 8’de kalacak. Bu durum da fiyatların KDV yüzünden artması yönündeki baskıyı ortadan kaldıracaktır.

İkinci bir konu ise "Konut satışlarında KDV indiriminin eylül ayının sonuna kadar uzatılması. Bu çalışma hem konut geliştiricileri için hem de tüketiciler için olumlu bir karardır. Örneğin tüketici 1 milyonluk bir daire satın aldığında daha önceden 180 bin TL’lik bir KDV ödemesi yapılıyordu. Ancak geçtiğimiz eylül ayında yapılan bir düzenlemeyle bu oran önümüzdeki mart ayına kadar yüzde 8’e indirilmişti. Yani 180 bin liralık KDV yerine 80 bin liralık KDV ödeniyordu. Dolayısıyla bir süredir tüketiciye yönelik yüzde 10’luk bir indirim vardı. Özellikle müteahhitler bu çalışmanın devam edip etmeyeceğini merak ediyorlardı. Bu karar ile birlikte KDV indirimi Eylül ayına ertelenmiş, bu erteleme de geliştiricilerin endişelerini gidermiş oldu. Ve yine KDV’den kaynaklı fiyat artışı olmasının önüne geçilmiş bir karardır. Bu da 2017 yılındaki 1.5 milyonluk satış hedeflerinin tutturulmasına yönelik atılmış olumlu bir adımdır.

Diğer bir değişiklik de Damga Vergisi’ne getirilen düzenleme. Yapılacak sözleşmelerde binde 9.48 oranında alınan damga vergisi vatandaşın yaptığı ek bir ödemeydi. Bunun kaldırılması ile vatandaş yaklaşık yüzde 1 oranında tasarruf edecek. Örnek verecek olursak 500 bin TL’lik konutu satış vaadi sözleşmesi ile satın alıyorsanız basit bir hesapla yaklaşık 5 bin TL’lik damga vergisini ödemeyeceğiniz anlamına geliyor. Özetle yapılan düzenlemelerin tamamı gayrimenkul sektöründe konut satışlarının hareketlenmesine yönelik olumlu adımlardır. Ve bu değişikliklerle 2017 yılında hedeflenen satış rakamlarına ulaşılacak adımlar atılmıştır.  






Geri Dön