25 / 04 / 2024

Vefa hakkı kaç yıl geçerli olur?

Vefa hakkı kaç yıl geçerli olur?

Bir malı satanın, sattığı malı geri alma hakkının tapuda kayıt altına alınması işlemine Vefa hakkı deniyor. Peki, bu hak kaç yıl tesis edilebilir? Vefa hakkı kaç yıl geçerli olur?



Vefa hakkı kaç yıl geçerli olur?

Vefa hakkı; bir malı satanın, sattığı malı geri alma hakkının tapuda kayıt altına alınması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Geri alım hakkı satanın, sattığı taşınmaz malı müşteriden geri satın alma hakkını saklı tutması olarak tanımlanıyor. 


Satın alma hakkını saklı tutmasına vefa hakkı deniyor. Vefa hakkı satış işlemi sırasında ya da satış işleminden sonra noterden düzenlenen sözleşme ile en çok 10 yıl için tesis edilebiliyor.


Noterce düzenlenmiş sözleşmenin tapuya ibrazı halinde malikin, sözleşmede yetki verilmişse geri alım hakkı lehdarının talebi ile tapu kütüğüne şerh ediliyor. Vefa hakkı; yeni malikin taşınmaz mal üzerindeki haklarını ve tasarruf yetkilerini kısıtlamıyor ve kullanmasını engellemiyor. 


Örneğin; A B’den borç para alıyor ve A borcunu ödeyene kadar da taşınmazını B’nin adına tescil ediyor. Burada amaç; eğer A borcunu ödeyemezse taşınmaz B’nin oluyor.  İşte A borcunu ödediğim vakit, taşınmazını B’den geri alma yetkisi veren bu hak geri alım hakkı olarak ifade ediliyor.  Bu hak tapuya şerh ettirilirse A hali hazır malike karşı bu geri alım hakkını ileri sürebiliyor. 


Vefa hakkı sözleşmesi nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön