19 / 04 / 2024

Vefa hakkı nasıl tesis edilir?

Vefa hakkı nasıl tesis edilir?

Vefa hakkı, geri alım hakkı olarak da biliniyor. Vefa hakkı satanın, sattığı taşınmaz malı müşteriden geri satın alma hakkını saklı tutması anlamına geliyor. Peki, vefa hakkı nasıl tesis edilir?



Vefa hakkı nasıl tesis edilir?


Vefa hakkı, geri alım hakkı olarak da biliniyor. Vefa hakkı satanın, sattığı taşınmaz malı müşteriden geri satın alma hakkını saklı tutması anlamına geliyor.


Vefa hakkının saklı tutulması işlemi 10 yıl için tesis edilebiliyor. Vefa hakkının 10 yıllık tesis işlemi için satış işleminden sonra noterden düzenlenen sözleşme gerekli oluyor. Bu hususta sözleşmenin noterde düzenlenmiş olması önem teşkil ediyor. 


Noterce düzenlenmiş sözleşmenin tapuya ibrazı halinde malikin, sözleşmede yetki  verilmişse geri alım hakkı lehdarının talebi ile tapu kütüğüne şerh ediliyor.Vefa hakkının tesisi için tapuda  bazı belgeler isteniyor. 


Tapuda istenecek belgeler!

1. Noter tasdikli sözleşme

2. Talepte bulunan veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.

3. Taşınmaz malı niteliği bina ise Deprem Sigortası aranıyor.



Vefa hakkı nasıl tesis edilir?

Satış anında resmi senet düzenlenmek üzere tesis ediliyorsa işlem için harç tahsil edileceğinden ayrıca bu hakkın tesisi için harç alınmıyor.  Geri alım hakkının tapu siciline şerhi için düzenlenecek resmi senet nedeniyle, geri alım hakkının kullanılmasında ödenecek bedel üzerinden bu hakları edinenlerden belirlenen oranda damga vergisi ödenmesi gerekiyor. 


Ayrıca noterden düzenlenmişse, hakkı iktisap edenden yine belirlenen oramda tapu harcı tahsil ediliyor.  Döner sermaye İşletmesince belirlenen oranda ücret ödenmesi gerekiyor. 


Vefa geri alım hakkı nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön