25 / 04 / 2024

Vefa hakkının terkini!

Vefa hakkının terkini!

Vefa hakkı, kişilerin satışını yaptıkları taşınmazları yeniden edinmelerine olanak sağlıyor. Bu hak genellikle 10 yıllık bir süreyi kapsıyor. Peki, vefa hakkının terkini nasıl olur?



Vefa hakkının terkini!



Vefa hakkı, bir malı satanın, sattığı malı geri alma hakkının tapuda kayıt altına alınması işlemi olarak karşımıza çıkıyor.  Vefa Hakkı, noter eşliğinde yapılıyor ve genellikle 10 yıllık bir süreyi kapsıyor. 


Vefa hakkı; taşınır ya da taşınmazın satışını gerçekleştirirken satışı gerçekleştiren kişinin satmış olduğu malı tekrar satın almak istemesi olarak da tanımlanabiliyor.


Noterde bu sözleşmenin düzenleme şeklinde yapılabilmesi için, tarafların, noter tasdikli sözleşme, talepte bulunan kişinin resmi nüfus cüzdanı veya pasaport örneği gibi belgelerin tamamlanması gerekiyor. 


Bu hak kişilerin satışını yaptıkları taşınmazları yeniden edinmelerine olanak sağlıyor. 10 yıl süre ile yapılabilen sözleşmelerin ihlal edilmesi durumunda, geri alım hakkı sahibi, sözleşme doğrultusunda hakkını aramak için ilgili ve yetkili mahkemelere talepte bulunabiliyor. Bu durumda, hakim sözleşme, taşınmazın durumu gibi delilleri inceleyerek karar veriliyor. 


Vefa hakkının terkini!

- Süreli Geri alım haklarında sürenin dolması halinde veya sicile şerhinden itibaren 10 yıl geçmesi halinde malikin talebi ile ya da hak sahibin zaman söz konusu olmaksızın her durumdaki talebi ile, maktu terkin harcı tahsil ediliyor.   


- Geri alım hakkının kullanılmasıyla malik adına tescilde ve kamulaştırma veya mahkeme kararı gereği terkinde ayrıca terkin harcı alınmıyor. 


Vefa hakkı nasıl tesis edilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön