25 / 04 / 2024

Vekon, Zırhlı Modüler Üniteleri üretti!

Vekon, Zırhlı Modüler Üniteleri üretti!

Vekon, can güvenliği riski taşıyan bölgelere özel Zırhlı Modüler Üniteleri üretti. AB standartlarında üretilen Zırhlı Modüler Üniteler, daha çok güvenlik kulübesi ya da karakol amaçlı olarak kullanılan kabinler ve konteynırlardan oluşuyor.



70’i aşkın ülkeye ürün ve hizmet ulaştıran, büyük inşaat ve altyapı projelerinin başlangıcında yer alan Vekon, Zırhlı Modüler Üniteleri’ni 12’nci IDEF Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda görücüye çıkardı. AB standartlarında üretilen Zırhlı Modüler Üniteler, daha çok güvenlik kulübesi ya da karakol amaçlı olarak kullanılan kabinler ve konteynırlardan oluşuyor.


Vefa’nın büyük inşaat şirketlerinin çözüm ortağı olan markası Vekon, Milli Savunma Bakanlığı’nın himaye ve desteğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın yönetim ve sorumluluğunda, icra edilmekte olan 12’nci IDEF Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’na katıldı.


Vekon, 5-8 Mayıs tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuarda, saldırılara açık ve can güvenliği riski taşıyan bölgelere özel ürettiği Zırhlı Modüler Üniteleri’ni tanıttı.


Vekon Genel Müdürü Özgül Yücel, tehditlerden korunmak amacıyla kullanılan Zırhlı Modüler Üniteler’in ilk defa IDEF Fuarı’nda görücüye çıktığını belirtti. Zırhlı Modüler Üniteler’in daha çok güvenlik kulübesi ya da karakol amaçlı olarak kullanılan kabinler ve konteynırlardan oluştuğunu belirten Yücel, inovatif ürünleri Zırhlı Modüler Üniteler ile ilgili şu bilgileri verdi:


“Zırhlı Modüler Üniteler; askeri binalar, elçilikler, konsolosluklar, banka merkezleri, karakollar, polis merkezleri, uluslararası toplantı merkezleri, özel sektör ve devlet kurumları gibi birimlerde içeride bulunan personelin can güvenliğini ve rahat bir ortamda çalışmasını sağlamak amacıyla tercih edilmektedir. Bununla birlikte; yine saldırıya açık bölgelerde gerçekleştirilen inşaat projelerinde yer alan isçi kamplarında, benzer bölgelerde yer alan askeri kamplarda, petrol ve maden kamplarında da zırhlı konteynerlerin birleşimlerinden oluşan yatakhane, yemekhane, ofis gibi binalar yapılmaktadır. Zırhlı Modüler Üniteler, kullanım amaçlarına ve kullanılacağı alanın tehdit seviyelerine uygun olarak donanımları, iç dizaynları ve güvenlik standartları değişmektedir. Özellikle yerleşim bölgelerinden uzak alanlarda kullanılan zırhlı modüler üniteler; güneş? paneli, yakıt pili ve lityum iyon pili eklemeleri ile enerjiden bağımsız olarak da kullanılabilmektedir.


Uluslararası standartlarda üretim

Zırhlı Modüler Üniteler’de kullanılan zırh malzemelerinin Avrupa standardı olan EN 1063 Balistik Standartları’na uygun olarak üretildiğini vurgulayan Özgül Yücel, Zırhlı Modüler Üniteler’de taşıyıcı olarak kullanılan çelik konstrüksiyonun üzerine zırhlandırma amacıyla zırh çeliği ya da seramik zırh malzemesi kaplandığını söyledi. Camlar ve kapıların da aynı derecede güvenlik sağlayacak özelliklere sahip olduğunu kaydeden Yücel, ünitelerde atış menfezleri, havalandırma menfezi ve uzak mesafeleri aydınlatmayı sağlayan projektörlerin bulunduğunu bildirdi. Tasarım sayesinde içerideki personelin herhangi bir saldırıya karşı rahatlıkla cevap verebildiğini dile getiren Yücel, ünite üzerinde saldırı anında saldırganın panik olması ve çevreyi uyarması için siren de takıldığını söyledi. Yücel, “Yapı sistemi olarak galvanizli yapı çeliği kullanılıyor. İçeride ve dışarıda cephe kaplaması olarak kullanılan ve A1 sınıfı yanmaz özelliği olan fibercement levhalar plakalardan oluştuğu için herhangi bir hazar durumunda kolayca sökülerek yenilenebiliyor. Ayrıca zırhlı üniteler istenildiğinde çatıya yerleştirilen güneş panelleri ile yakıt pili veya lityum iyon enerji depolama üniteleri eklenerek enerjiden bağımsız olarak da kullanılıyor” dedi.



Zırhlı konteynır, üç kata kadar yapılabiliyor

Zırhlı Modüler Üniteler’den 2,4 x 6 metre ebadındaki zırhlı konteynırın iki farklı çeşitte üretildiğini söyleyen Özgül Yücel, birleşimleri ile üç kata kadar istenilen büyüklükte yatakhane binasına dönüştürülen zırhlı konteynırların içi boş bir oda şeklinde de üretildiğini belirtti. Yücel, “Daha çok tekli kullanımlarda ise içinde görevli personelin ihtiyaçlarını karşılayabileceği WC ve lavabo da yer alan zırhlı konteyner üretilmektedir” dedi.


Zırhlı kabinler farklı ebatlar da tasarlanabiliyor

Zırhlı kabinlerin ise kullanıcının kullanım amacına ve ihtiyacına uygun olacak şekilde farklı ebatlarda tasarlandığını söyleyen Yücel, zırhlı kabinlerin üç farklı tipinin olduğunu belirtti. Yücel, “Kabin, hem vinçle hem de forkliftle taşınmaya uygundur” dedi.


Geri Dön