26 / 04 / 2024

Veraset belgesi nedir?

Veraset belgesi nedir?

Veraset belgesi nedir? Veraset belgesi ya da diğer adıyla mirasçılık belgesi nedir? Veraset belgesi nereden alınır? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizde detaylı olarak bu konuya ilişkin bilgiler edinebilirsiniz..



Veraset belgesi nedir?



Bir kimsenin ölümü halinde mirasçıların yapması gerekenlerden biri de veraset belgesi diğer adıyla mirasçılık belgesi almasıdır. Veraset belgesi; kimlerin, ne oranda mirasçı olduklarını gösteren bir resmi belge olarak karşımıza çıkıyor. Miras bırakan vefat ettiğinde, mirasçıları mahkemeye başvurarak kendilerine veraset ilamı verilmesini talep edebiliyorlar.



Veraset belgesi nereden alınır?



Veraset belgesi için başvurulacak görevli mahkeme, Sulh Hukuk Mahkemesi olarak yer alıyor. Yetki açısından bir sınırlama bulunmadığından, Türkiye'nin her yerindeki mahkemelere başvuru yapılması mümkün. Ancak, işlemlerin hızlı yürümesi bakımından ölenin nüfus kaydının bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurulmasında yarar bulunuyor.


Veraset belgesini noterden alma


Bunun dışında veraset belgesi için notere de başvurulabiliyor. 6217 sayılı 'Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 14. maddesiyle Noterlik Kanunu'na 71/A, 71/B ve 71/C maddeleri eklendi. Söz konusu maddelere istinaden 1 Ekim 2011 tarihinde yürürlüğe giren bu değişikliklere göre bundan böyle noterler de mirasçılık belgesi verebiliyor. Noter, noter başvuru üzerine nüfus kayıtlarını inceleyerek öncelikle ilgilinin yasal mirasçı olup olmadığını tespit ediyor. Buna göre veraset belgesi oluşturuyor.


Vefat eden kişinin birden fazla mirasçısının olması durumunda, mirasçılardan birinin talepte bulunması yeterli oluyor. Bu durumda diğer mirasçılar da dilekçeye yazılıyor. Başvuru üzerine mahkeme tarafında verilen belge, tüm mirasçılar için aynı sonucu doğuruyor.



Veraset ilamı nasıl alınır?

Mirasçılık belgesi dilekçe örneği!




Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön