16 / 04 / 2024

Veraset belgesi nereden alınır?

Veraset belgesi nereden alınır?

Bir kimsenin vefat etmesi halinde geride bıraktığı malların mirasçılarını ve bu mirasçıların mirastaki paylarını gösteren yasal belge olan veraset belgesi nereden alınır? Veraset belgesi nasıl alınır?



Veraset belgesi nereden alınır?

Veraset belgesi, bir kimsenin vefat etmesi halinde geride bıraktığı malların mirasçılarını ve bu mirasçıların mirastaki paylarını gösteren yasal belge olarak karşımıza çıkıyor.


Veraset ilamının çıkarılması için ise yasal olarak belirli bir süre bulunmuyor. Söz konusu ilam istenilen zaman mirasçılar tarafından çıkartılabiliyor. Peki, veraset belgesi nereden alınır?


Veraset belgesi, Sulh Hukuk Mahkemesinden alınabildiği gibi, noterden de temin edilebiliyor. Bunun için aile nüfus kaydı ile birlikte bir dilekçe verilmesi yeterli oluyor.


Veraset ilamı Türkiye'nin her yerindeki mahkemeler başvuru için yetkili oluyor. Ancak işlerin daha hızlı olması açısından genellikle bölgedeki mahkemeler tercih ediliyor.


Veraset belgesi dilekçe örneği..


.... SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE


Davacı  :   (Veraset edenin babası, annesi, eşi veya kardeşi açabilir) Adres

Davalı  :    Hasımsız

Dava    :    Veraset

Olaylar :


..............................ili, ............................ İlçesi, ...............hane, ..............cilt, ..............sahife  nüfusuna kayıtlı (oğlum/eşim/kardeşim) .............................................. ......./........./.......... tarihinde askerlik vazifesini ifa ederken vefat etmiştir. Geride kanuni mirasçı olarak ..................................................................(babası/ annesi/ eşi/ çocukları) ................................... bırakmıştır.



Veraset ilamının düzenlenip, tarafımıza verilmesi için işbu davanın açılması zarureti doğmuştur. 



Hukuki, sebepler:M.K. ve ilgili mevzuat

Deliller: Nüfus kayıtları ve tanık beyanları

Talep:Belirttiğim nedenlerden dolayı bir suret veraset ilamının düzenlenip tarafıma verilmesini saygıyla arz ederim. 



..../..../20...


(Davacı)

(baba,anne,eş,kardeş)



Avukatlık ücret tarifesi 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön