24 / 04 / 2024

Veraset ilamı cezası var mı?

Veraset ilamı cezası var mı?

Veraset ilamı, bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden kalan mirasın ve mirasçıların kimler olduğunu gösteren belgedir. Peki veraset ilamı cezası var mı? Veraset ilamı geç alınırsa ne olur?



Veraset ilamı cezası var mı?

Veraset ilamı, bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden kalan mirasın ve mirasçıların kimler olduğunu gösteren belge olarak ifade ediliyor.


Veraset ilamı çıkarmak için  bir sınırlama olmamakla birlikte, Türkiye'nin her yerindeki mahkemeler başvuru için yetkilidir. 


Ancak işlerin daha hızlı olması açısından genellikle bölgedeki mahkemeler tercih ediliyor. Söz konusu ilam noterden de çıkarılabiliyor.


Maliye Bakanlığı 2000/1 Seri No.lu "Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu (VİVK) İç Genelgesi" ile bu konuda bir açıklama yaptı. Burada yer alan açıklamalara; 


- Verilen veraset ve intikal vergisi beyannamesinde gösterilmeyen mallar ile beyanname verilmeyen hallerde, mükellefiyet; intikal eden malların idarece tespit olunduğu tarihte başlamaktadır. 


- İntikale konu malların, mükellefler tarafından, idarece beyana davet edilmeden kendi rızalarıyla veya beyana çağrı ile tanınan ek süre içinde beyanı halinde, yapılan tarhiyat, bu mallar için ilk tarhiyat olmaktadır. 


- Bu gibi durumlarda, ikmalen, re'sen veya idarece tarhiyattan söz edilemeyeceğinden, tahakkuk eden vergiler için "vergi ziyaı cezası" ve "gecikme faizi" de uygulanmayacak.


- Bu durumda, gecikme nedeniyle, sembolik tutarda ikinci derece usulsüzlük cezası uygulanacak.


İkinci derece usulsüzlükler

1- Sermaye şirketleri 60,00 TL

2- Sermaye şirketi dışında kalan birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı 36,00 TL

3 - İkinci sınıf tüccarlar 17,00 TL

4- Yukarıdakiler dışında kalıp beyanname usulüyle gelir vergisine tabi olanlar 9,70 TL

5- Kazancı basit usulde tespit edilenler 4,40 TL

6- Gelir vergisinden muaf esnaf 2,40 TL


Veraset ilamı almak şart mı?



Geri Dön