25 / 04 / 2024

Veraset ilamı çıkarma süresi nedir?

Veraset ilamı çıkarma süresi nedir?

Ölüm halinde, murisin mirasçılarının kim olduğu, mirasçılık hakkına kimlerin sahip olduğunu gösteren belge veraset ilamı oluyor. Peki, veraset ilamı çıkarma süresi nedir? Veraset ilamı ne zaman alınmalı?



Veraset ilamı çıkarma süresi nedir?

Ölüm halinde, murisin mirasçılarının kim olduğu, mirasçılık hakkına kimlerin sahip olduğunu gösteren belge veraset ilamı oluyor. Bu belge mirasçılık belgesi olarak da biliniyor.


Veraset ilamı, mirasçılardan birinin müracaatı üzerine Sulh Hukuk Mahkemesi'den alınabiliyor. Veraset ilamı; 01.10.2011 tarihinden itibaren sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterlerden de alınabiliyor. Peki, veraset ilamı çıkarma süresi nedir?


Veraset ilamı çıkarma süresi

Veraset ilamı çıkarmak için kanuni bir süre bulunmuyor. Yasal mirasçılar dilediği zaman veraset ilamını çıkarabilirler. Bu doğrultuda veraset ilamını geç çıkarmanın bir cezası bulunmuyor. 


Ancak mirasçılara gayrimenkul intikal etmişse bu gayrimenkullerin beyan edilmesi ve vergilerinin ödenmesi gerekiyor. Bu gibi durumlarda 3 ay içinde veraset beyanı yapılmazsa cezası doğabiliyor.


Ayrıca, veraset ilamı çıkarıldıktan sonra kaç yıl geçerse geçsin geçerli oluyor.


Veraset ilamı için gerekenler:

- Ölüm belgesi,

- Nüfus Kayıt Örneği,

- Veraset ilamı istemi içeren dilekçe.


Veraset ilamı noter ücretleri 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön