19 / 04 / 2024

Veraset ilamı noterden nasıl alınır?

Veraset ilamı noterden nasıl alınır?

Kimlerin, ne oranda mirasçı olduklarını gösteren bir resmi belge olab mirasçılık belgesi olarak da bilinen veraset ilamı noterden de alınabiliyor. Peki, veraset ilamı noterden nasıl alınır?



Veraset ilamı noterden nasıl alınır?

Veraset ilamı, bir kimsenin vefatından sonra yapılacak işlemler için temin edilmesi gereken belge olarak karşımıza çıkıyor.


Mirasçılık belgesi olarak da bilinen veraset ilamı kimlerin, ne oranda mirasçı olduklarını gösteren bir resmi belge olarak tanımlanıyor. Miras bırakan öldüğünde, mirasçıları mahkemeye başvurarak veya notere müracaat ederek kendilerine veraset ilamı verilmesini talep edebiliyorlar. Peki, veraset ilamı noterden nasıl alınır?


Mirasçıların notere müracaatlarının ardından; Noter başvuru üzerine nüfus kayıtlarını inceleyerek öncelikle ilgilinin yasal mirasçı olup olmadığını tespit eder. 


Mirasçılığın tespitinde ilgili tarafından sunulacak güncel nüfus kayıt örnekleri veya noter tarafından elektronik ortamda temin edilecek kayıtlar esas alır. 


Nüfus kayıt örneğinin elektronik ortamda temin edilememesi halinde, bu kayıtlar noterce nüfus müdürlüğünden yazıyla da istenebiliyor.


İlgilinin nüfus kayıtlarına göre yasal mirasçı olduğunun tespit edilmesi halinde özel kanunlardaki usuller de dikkate alınarak ilgiliye, miras paylarını gösterir mirasçılık belgesi ve suretleri verilecek. Mirasçılık belgesi için başvuranların notere harç ödemeleri gerekiyor.


Nüfus kayıtlarının mirasçılık belgesi verilmesi konusunda yeterli olmaması, yabancılar tarafından talep edilmesi veya mirasçılık belgesi verilmesinin bilirkişi incelemesi yapılmasını, tanık dinlenmesini gerektirmesi ya da talebin yabancılık unsuru taşıması gibi yargılamayı gerektiren durumlarda, noterlerce mirasçılık belgesi verilemiyor.


Veraset ilamı almak için dilekçe örneği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön