26 / 04 / 2024

Veraset ilamı reddi miras!

Veraset ilamı reddi miras!

Veraset ilamı reddi miras yapılması, mirasçının murisin ölümünü öğrendiği andan itibaren 3 ay içinde sulh mahkemesine yazılı veya sözlü olarak mirası reddettiğini açıklaması şeklinde oluyor...




Veraset ilamı reddi miras!


Terekeye dahil haklar ve borçlar mirasçılara bir bütün olarak intikal ediyor. Mirasçılar sadece terekedeki mal ve hakların yanı sıra murise ait borçları da üstlenmiş oluyorlar. Terekenin bir bütün olarak ve kanundan dolayı mirasçılara geçmesine kanunda külli halefiyet ilkesi deniyor.


Mirasçılar mirası kabul edip etmemekte serbesttirler. Veraset ilamı reddi miras ile mirasçının murisin ölümünü öğrendiği andan itibaren 3 ay içinde sulh mahkemesine yazılı veya sözlü olarak mirası reddettiğini açıklaması lazımdır. Veraset ilamı alındıktan sonra mirasın reddedilmesi ile tüm miras kayıtsız şartsız reddedilmiş oluyor.


Mirasçılar murisin borçlarından, terekeye dahil mallarla değil, aynı zamanda kendi malvarlığıyla da sınırsız ve zincirleme olarak sorumlu oluyorlar. Her mirasçı terekedeki borçların tamamından sorumludur. Bu sorumluluktan kurtulmanın yolu mirası red veya mirasın tasfiyesini istemektir. Veraset ilamı reddi miras ile miras reddedilmiş oluyor.


İştirak halinde mülkiyet ilkesi


Miras kendiliğinden ve bir bütün olarak mirasçıların hepsine birden geçiyor. Yani, birden fazla mirasçı tereke üzerinde iştirak halinde malik sıfatıyla hak sahibi olurlar. Taksim anına kadar herhangi bir mirasçı, tereke malları üzerinde bir hak iddia edemiyor ve kendi hissesi üzerinde de tasarrufta bulunamıyor. Mirası hep birlikte kazanmış olan mirasçıların taksime kadar meydana getirdikleri topluluğa miras şirketi deniyor.



Mirasa haciz!
Mirastan men etme şartları!
Miras sözleşmesinin iptali!
Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin feshi!
Mirasa tedbir koydurma!
Miras paylaşımında oranlar!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön