19 / 04 / 2024

Veraset ilamı süresi geçerse ne olur?

Veraset ilamı süresi geçerse ne olur?

Bir kimsenin vefatı halinde kimlerin hangi oranda mirasçı olduğunu gösteren belgeye veraset ilamı deniyor. Peki, veraset ilamı almanın bir süresi var mı? Veraset ilamı süresi geçerse ne olur?



Veraset ilamı süresi geçerse ne olur?

Bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden miras kalması durumunda; kimlerin hangi oranda mirasçı olduğunu gösteren belgeye veraset ilamı deniyor. Alınan veraset ilamından sonra miras yolu ile gayrimenkul elde eden kimselerin bu mal varlığını beyan etmeleri gerekiyor.


Peki, veraset ilamı almanın bir süresi var mı? Veraset ilamı süresi geçerse ne olur?


Veraset ilamı çıkarmak için yasal bir süre sınırlandırması bulunmuyor. Veraset ilamını almak isteyen herkes her zaman bu ilamı alabiliyor. Miras bırakan kimsenin birkaç kuşak büyük baba veya büyük anne olması da herhangi bir engel teşkil etmiyor. Bu ilam her zaman çıkarılabiliyor.


Bu nedenle veraset ilamının ölümden hemen sonra alınması ya da birkaç sene sonra alınması hiç birşey değiştirmiyor. Peki, veraset ilamı nereden ve nasıl alınır?


Veraset ilamını almak isteyen kimselerin önünde iki seçenek bulunuyor. Sulh Hukuk Mahkemesinden almak ya da Noterden temin etmek gibi.


İsteyen mirasçılar bu ilamı mahkemeden çıkarabiliyor. İsteyenler ise bu taleplerini noterlikler aracılığı ile yapabiliyor.


Veraset ilamı alınabilmesi için bazı belgeler isteniyor.

-Ölüm belgesi,

-Nüfus Kayıt Örneği,

-Veraset ilamı istemi içeren dilekçe.



Veraset ilamı almamanın cezası!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön