26 / 04 / 2024

Veraset ilamı yeniden çıkarılır mı?

Veraset ilamı yeniden çıkarılır mı?

Varislerin mirasçı olduklarını kanıtlayan ve mahkemece verilen resmi bir belgeye veraset ilamı deniyor. Veraset ilamı kaybolursa yapılması gereken ne? Veraset ilamı yeniden çıkarılır mı?



Veraset ilamı yeniden çıkarılır mı?

Veraset ilamı varislerin (mirasçıların) mirasçı olduklarını kanıtlayan ve mahkemece verilen resmi bir belge olarak karşımıza çıkıyor. (mirasçılık belgesi). Veraset ilamı olmadan murisin (miras birakanın) mirasçısı olduğunuzu kanıtlanamıyor.


Mirasla ilgili olan tüm işlemlerde veraset ilamını yetkili makamlara ve meciilere sunulması şart oluyor. Bankalar, mahkemeler, tapu daireleri mirasçılardan mirasçı olduklarını kanıtlamaları için veraset ilamının ibraz edilmesini istiyor. 


Veraset ilamında, bir kimsenin ölümü ile geride bıraktığı mirası için yasal mirasçıların kimler olduğunu ve mirastaki paylarını gösteriyor.


Mirasçı olduğunu düşünen herkes veraset ilamı için başvuruda bulunabiliyor. Veraset ilamının temin edilebilmesi için "Ölüm belgesi" ve "Nüfus Kayıt Örneği" ile birlikte Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne müracaat edilmesi gerekiyor. Peki, veraset ilamı yeniden çıkarılır mı?


Veraset ilamınızın kaybolduğunuzu ya da tekrar çıkartmak istediğinin farz edelim. Bu gibi durumlarda daha önce hangi mahkemeden ilam çıkarıldı ise, tekrar aynı mahkemeye başvuruda bulunulması gerekiyor.


Veraset ilamı için dilekçe örneği...


......... SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE


Davacı  :   (Veraset edenin babası, annesi, eşi veya kardeşi açabilir) 

Adres   :

Davalı  :    Hasımsız

Dava    :    Veraset

Olaylar :


..................ili, ............. İlçesi, ...............hane, ..............cilt, ..............sahife  nüfusuna kayıtlı (oğlum/eşim/kardeşim) ............................. ..../...../.... tarihinde askerlik vazifesini ifa ederken vefat etmiştir. Geride kanuni mirasçı olarak .........................(babası/ annesi/ eşi/ çocukları) ...................... bırakmıştır.



Veraset ilamının düzenlenip, tarafımıza verilmesi için işbu davanın açılması zarureti doğmuştur. 



Hukuki, sebepler:M.K. ve ilgili mevzuat

Deliller: Nüfus kayıtları ve tanık beyanları

Talep:Belirttiğim nedenlerden dolayı bir suret veraset ilamının düzenlenip tarafıma verilmesini saygıyla arz ederim. 


.../.../20..


(Davacı)

(baba,anne,eş,kardeş)



(baba,anne,eş,kardeş)



Veraset ilamı almak ne kadar sürer?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön