28 / 03 / 2024

Veraset ilamının süresi yok!

Veraset ilamının süresi yok!

Tamer Heper Posta Gazetesi'ndeki bugünki köşesinde veraset ilamı ile ilgili okurundan gelen soruyu yanıtladı. Veraset ilamı çıkarabilir miyiz? Tapuda izi bulunmayan gayrimenkullerin izini bir başka yerde bulabilir miyiz?...



Babamın babası iki evlilik yapmış, dört çocuğu olmuş. Tabii dedeler ve büyük anneler ölmüş. Ancak o tarihlerde veraset ilamı çıkarılmamış. Biz seneler sonra onlardan gayrimenkul kaldığını duyduk ancak tapuda izine rastlamadık. Şimdi veraset ilamı çıkarabilir miyiz? Tapuda izi bulunmayan gayrimenkullerin izini bir başka yerde bulabilir miyiz? 



Önce kolayına kaçıp veraset ilamı sorunuzu yanıtlayayım. Veraset ilamı çıkarmak için belli bir süre yoktur. Veraset ilamı her zaman talep edilir ve her zaman çıkarılır. Ölenin birkaç kuşak büyük baba veya büyük anne olması sizin önünüzde engel değil. Mahkemeye başvurun veraset ilamı talep edin. alırsınız. Bu tamam. 

Şimdi gayrimenkuller konusu. Şayet veraset ilamını alırsanız, büyük baba ve büyük annelerin adına kayıtlı gayrimenkulleri, veraset ilamında adı görülen mirasçılar adına tescil ettirebilirsiniz. Ama cümle içinde geçen kelimeden de anlaşılacağı gibi ancak tapuda kayıtlı gayrimenkulleri adınıza tescil ettirebileceksiniz. Bunun dışında başka gayrimenkuller var ise bunlar önce dava konusu yapılır ondan sonra adınıza tescil edilebilir. Bunlar dışında olanlar derken neyi kastediyorum. Mallar büyük ana ve büyük babadan geldiğine göre o tarihlerde ülkede kadastro çalışmaları henüz tamamlanmamış, büyük çapta alışveriş bu nedenle tapu dairesi dışında yapılmıştı. Buna halk arasında muhtar senedi ile satış denildi. Şayet böyle bir satış var ise ve elinizde yeterli belge var ise işte bunları dava konusu yapabilirsiniz. Ancak ondan sonra bu yerlere sahip olabilirsiniz. Öyle görüyorum ki bir meslektaşımın yardımına ihtiyacımız olacak. 


Tamer Heper/ Posta 




Geri Dön