25 / 04 / 2024

Veraset intikal vergisi işlemleri nasıl yapılır?

Veraset intikal vergisi işlemleri nasıl yapılır?

Veraset ve intikal yolu ile sahip olunan taşınmazlar için veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki, veraset intikal vergisi işlemleri nasıl yapılır?



Veraset intikal vergisi işlemleri nasıl yapılır?

Veraset intikal vergisi; bedelsiz veya karşılıksız olarak elde edilen servet unsurlarından alınan bir  servet vergisi olarak karşımıza çıkıyor.  Kişi miras, vasiyet, vb. yollarla servete sahip olduğunda veraset vergisi; bağış veya başka yollardan servet sahip oluyorsa intikal vergisi ödemekle yükümlü sayılıyor. 


Mirasçıların, kendilerine intikal eden emlakla ilgili olarak işlem yapabilmeleri için öncelikle mirasçı olduklarını kanıtlamaları gerekiyor.  


Bunun için mümkün olan en kısa zamanda mahkemeye başvurarak veraset belgesi (mirasçılık belgesi) almaları gerekiyor. Veraset belgesi genel manada ölen kişinin mirasçılarının kim olduğunu ve miras hisselerini belirten bir belge niteliği taşıyor. 


Veraset ve intikal vergisi beyannamesi ekleri, talep dilekçesi, mirasçılık belgesi, veraset ve intikal vergisi beyannamesi kağıdının doldurulması gerekiyor. Veraset Beyannamesinin 4 ay içinde verilmesi zorunluluğu bulunuyor.


Veraset ilamı müracatının bir ay içinde yapılması gerekiyor. Veraset ilamı çıkarmak için gerekli belgeleri şöyle sıralayabiliriz;


1. Sulh Hukuk Mahkemesine yazılacak talep dilekçesi (EK.1)

2. Mirascılık Belgesi (herhangi bir nüfus müdürlüğünden alınır. Ölenin ölüm kağıdını götürün)  (EK:2)


Bu iki evrak alınarak ilgili Sulh Hukuk Mahkemesine sunuluyor. Mahkeme gün belirliyor ve günü geldiğinde bir sorun çıkmaz ise karar veriliyor ve veraset ilamı  mahkemenin yazı işlerinden alınıyor. 


Veraset intikal vergisi işlemleri!

1. Miras kalan ya da bağış nedeniyle edinilen gayrimenkul için, beyanname veriliyor ve ‘Veraset ve İntikal Vergisi’  ödeniyor.


2. Miras kalan ya da bağış yolu ile edinilen gayrimenkulün yeni maliki, ilgili belediyeye ‘Emlak Vergisi Bildirimi’  veriyor ve izleyen yıldan itibaren her yıl ‘Emlak Vergisi’  ödeniyor.


3. Miras kalan ya da bağışlanan gayrimenkulün, ‘tapu işlemleri’  sırasında, ayrıca ‘tapu harcı’  da alınıyor. 


Vergi ödemeleri bildiriminden itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödemesi gerekiyor.  Buna göre 2015 yılına ait veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemeleri devam ediyor.


Veraset intikal vergisi bildirim süresi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön