18 / 04 / 2024

Veraset intikal vergisi nasıl ödenir?

 Veraset intikal vergisi nasıl ödenir?

Bir kişiye miras kalması halinde elde edilen kazanç üzerinden Veraset ve İntikal Vergisi alınıyor.Peki veraset intikal vergisi nasıl ödenir?İşte veraset intikal vergisi ödemesi ..



Veraset intikal vergisi nasıl ödenir?

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununa göre verginin ne zaman verileceği hakkında bize bilgiler sunuyor.Veraset ve intikal vergisi kanununa göre  3 yılda ve her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte gerçek ve tüzel kişilerce ödeniyor.


Söz konusu vergi, Veraset ve İntikal Vergi Dairelerine ödenirken, mal beyannamesi ise bağlı olunan belediyeye veriliyor.


Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesini verirken; tapu veya tapular, vefat edenin banka veya bankalarda parası var ise bunların dökümü, hisse senedi, tahlil, telefon, araba gibi vs. menkul malları varsa bunların dökümü ve birer fotokopilerinin vergi dairesinin isteğine göre borçlar var ise bunların belgeleri ile birlikte yazılmaları gerekiyor.


Tescil tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sonucu ilgili vergi dairesine bildirilmek üzere, intikal eden gayrimenkullerin tescil işlemi, veraset ve intikal vergisinin tahakkuku beklenmeksizin yapılır. 


Taşınmaz mala isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe devir yapılamıyor ve üzerinde herhangi bir ayni hak iddia edilemiyor. Tapu memurları vergi dairesince verilmiş ilişki kesme belgesi olmaksızın devir ve ferağ işlemi yapamıyor, aksi halde verginin ödenmesinden mükellefler ile birlikte müteselsilen sorumlu oluyor.


Teminat gösterildiği zaman intikal eden gayrimenkullerin bir kısmının veya tamamının devrine izin verilebiliyor.



Veraset ve intikal vergisi oranları 2015 ne kadar?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön