25 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi 2. taksiti Kasım ayında ödenecek!

Veraset ve intikal vergisi 2. taksiti Kasım ayında ödenecek!

Bir kimsenin vefatından sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin kabul edilmesi sonucunda devlete veraset ve intikal vergisi ödeniyor. 2014 yılı veraset ve intikal vergisi 2. taksiti Kasım ayında ödenecek..



Veraset ve intikal vergisi 2. taksiti Kasım ayında ödenecek!

Veraset ve intikal vergisi kanunu gereğince; bir kimsenin vefatından sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin kabul edilmesi sonucunda devlete veraset ve intikal vergisi ödemesi yapılıyor.


Veraset ve intikal vergisi mükelleflerinin ilk olarak beyanname vermeleri gerekiyor. Veraset ve intikal vergisi beyannamesini; Veraset yoluyla gerçekleşen intikallerde ölen kimsenin ikametgâhının bulunduğu, Diğer suretle gerçekleşen intikallerde tasarrufu yapan şahsın ikametgâhının bulunduğu, Tüzel kişilerde ve diğer teşekküllerde merkezlerinin bulunduğu, Miras bırakanın veya bu tasarrufu yapan şahsın ikametgâhı yabancı memlekette ise Türkiye’deki son ikametgâhının bulunduğu  yerdeki vergi dairesine verirler. 


Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;


Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;


Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine verilir.


Verginin taksitleri ise ilk taksiti Mayıs ayında; İkinci taksitleri ise Kasım ayı içerisinde olmak üzere; bu ödeme 3 yıl boyunca eşit bir şekilde yapılıyor. Buna göre 2014 yılı veraset ve intikal vergisi 2. taksiti Kasım ayında ödenecek.


2014 veraset vergisi..

1/1/2014 tarihinden itibaren 7338 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b), (d) ve (e) bentlerinde yer alan istisna tutarları;


Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 146.306 TL (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 292.791 TL),


İvazsız suretle meydana gelen intikallerde 3.371 TL,

Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan şans oyunlarından kazanılan ikramiyelerde 3.371 TL, olarak dikkate alınacaktır.



Veraset vergisi hesaplama örneği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön