19 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi ekleri!

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi ekleri!

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi ekleri, talep dilekçesi, mirasçılık belgesi, veraset ve intikal vergisi beyannamesi kağıdının doldurulması gibidir. Veraset Beyannamesinin 4 ay içinde verilmesi zorunluluğu bulunuyor...




Veraset ilamı belgesi, ölen bir kimsenin mirasçılarını ve onları gösteren mahkemelerce verilen bir belgedir. Veraset ilamı müracatının bir ay içinde yapılması gerekir. Veraset ilamı çıkarmak için gerekli belgeleri şöyle sıralayabiliriz;


Veraset ve intikal vergisi beyannamesi ekleri!


1. Sulh Hukuk Mahkemesine yazılacak talep dilekçesi (EK.1)


2. Mirascılık Belgesi (herhangi bir nüfus müdürlüğünden alınır. Ölenin ölüm kağıdını götürün)  (EK:2)


Bu 2 evrak  alınarak ilgili Sulh Hukuk Mahkemesine sunulur. (Bu işlem Varislerden bir tanesinin mahkemeye müraacat etmesi ile veya bir avukat kanalı ile  olur.) Mahkeme gün verir ve günü geldiğinde bir sorun çıkmaz ise karar verilir ve veraset ilamı  mahkemenin yazı işlerinden alınır.


Veraset ve intikal vergisi beyannamesi ekleri!


Bundan sonraki işlem sırası ise; veraset ve intikal vergisi beyannamesi kağıdını doldurmak olacaktır. (EK:3) (veraset ve intikal vergisi beyannamesi kağıdını Maliye’den veya Veraset ve İntikal Vergi dairelerinden parasız alabilirsiniz) .


Fakat veraset ve intikal vergisi beyannamesi kağıdını doldurmak için gayrimenkullere ilişkin gayrimenkullerin bulunduğu ilgili belediye emlak servislerine gidilmelidir. Belediyeye gitmeden önce yanınıza Veraset İlamı, Mirascılık Belgesi,  Nüfüs cüzdanı ve birer fotokopilerini alınız.


Ölen kişiden kalan gayrimenkuller ile ilgili gayrimenkullerin bulunduğu  belediyeye gidiniz  İlçe ve Belde belediyelerinin emlak servisleri veraset ve intikal vergisi beyannamesi  kağıdının arka yüzüne gayrimenkullere ait bilgileri doldurur ve altını mühürleyip  size verebilirler veya gayrimenkulleri  gösterir bir belgeyi mühürleyip size verebilir, Belediyelerde değişik uyguluma olabilir (bu arada Belediye Emlak yetkilisi  Ölenin üzerindeki  Gayrimenkullere ait beyanı varislerden herhangi birinin üzerine yeni beyan olarak geçer,  siz hangi varisin üzerine geçmesini isterseniz onun üzerine yapılır, fakat o kişinin orada Nüfus kağıdı ve bir fotokopisi ile birlikte bulunması gerekir).


Belediye Emlak servisi veraset ve intikal vergisi beyannamesi kağıdının arka yüzünü doldurmadan size verdiyse   siz kağıdın arka yüzünü kendiniz doldurursunuz. Veraset Beyan kağıdının  ön yüzünü doldurun (Tüm varisleri yazın) (EK:3)  Ayrıca Veraset beyanının arka yüzünde ölen kişiye ait taşınır malları varsa (Para, araç, senet, borç vb)  ilgili beyan tablosunu da doldurunuz.


Daha sonra doldurmuş olduğunuz veraset ve intikal vergisi beyannamesi, Tüm tapulara ilişkin Tapuların aslı ve birer fotokopileri,  Veraset İlamı aslı ve bir fotokopisi, Mirasçılık Belgesi aslı ve bir fotokopisini yanınıza alıp ölenin en son ikametinin kayıtlı olduğu Belediye sınırları içindeki Veraset ve İntikal Vergi Dairesine müracaat edilir. İlgili görevli gerekli evrakları sizden ister ve alır size gün verir sonra gider aynı yerden belgenizi alırsınız. Veraset Beyannamesi 4 ay içinde verilmelidir.



Veraset ilamı noterden alınır mı?
Veraset ve intikal vergisi!
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi cezası!
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi doldurulması!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön