19 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi beyannamesine eklenecek belgeler!

Veraset ve intikal vergisi beyannamesine eklenecek belgeler!

Kendisine miras kalan veraset ve intikal vergisi mükellefleri, taksit ödemeleri için öncelikle beyanname veriyor. Peki, veraset ve intikal vergisi beyannamesi nereye verilir? Veraset ve intikal vergisi beyannamesine eklenecek belgeler nelerdir?



Veraset ve intikal vergisi beyannamesine eklenecek belgeler!

Bir kimsenin ölümü üzerine, sahibi bulunduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının mirasçılarına intikali veraset ve intikal vergisine tabi tutuluyor. Vergi ödemeleri için öncelikle beyanname veriliyor. Veraset ve intikal vergisi beyannamesi;


- Veraset yoluyla intikallerde ölen kimsenin, ivazsız intikallerde tasarrufu yapan kişinin ikametgâhının, tüzel kişilerde ve diğer teşekküllerde bunların merkezlerinin bulunduğu yerdeki vergi dairesine,


- Muris veya tasarrufu yapan kişinin ikametgâhı yabancı bir ülkede ise bunların Türkiye'deki son ikametgâhının bulunduğu yer vergi dairesine,


- Mükellefin yabancı memlekette bulunması halinde beyanname, mükellefin bulunduğu yerdeki Türkiye Konsolosluğuna, verilebiliyor.


Ancak, muris veya tasarrufu yapan şahsın Türkiye'de hiç ikamet etmediği veya son ikametgâhının tespit olunamadığı takdirde veraset ve intikal vergisi beyannamelerinin, veraset yoluyla veya sair surette ivazsız tarzda intikal eden malın bulunduğu veya mükelleflerin ikametgâhlarının bağlı bulunduğu yer vergi dairesine verilebilir.


Beyannameler ilgili vergi dairelerine bizzat elden verilebileceği gibi taahhütlü olarak posta ile de gönderilebilir. Peki, veraset ve intikal vergisi beyannamesine eklenecek belgeler nelerdir?


Veraset ve intikal vergisi beyannamesi için gereken belgeler..

Kendilerine veraset yoluyla veya ivazsız surette intikal eden mallar dolayısıyla Veraset ve intikal vergisi beyannamesi düzenleyenler, beyannameyi ilgili vergi dairesine verirken intikal eden mallarla ilgili aşağıdaki belgeleri beyannameye ekleyeceklerdir: 


-Veraset ilamı (veraset ilamı, 01.10.2011 tarihinden itibaren mirasçılarca sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterlerden de alınabilmektedir.), 


-İndirilmesi talep edilen borç ve masraflara ait belgeler, 


-Ticari bilanço ve gelir tablosu, 


-Gayrimenkullerde tapunun fotokopisi, 


-Gayrimenkul mallar için ilgili belediyelerden alınacak emlak vergisine esas olan (ölümün meydana geldiği yıldaki) değerini gösterir belgenin örneği (fotokopi de olabilir.) 


- Araç için aracın ruhsat örneği (fotokopi de olabilir.)


-Ölüm ve mirasçılık bildirimi formunun; veraset ve intikal vergisini tarha yetkili vergi dairelerinden alınıp doldurulduktan sonra, ölenin son ikametgahının bağlı olduğu muhtarlığa tasdik ettirilmesi zorunludur. (Murisin Türkiye'deki son ikametgahı bilinmiyor ise söz konusu belge aranılmayacaktır.)

Ayrıca, Veraset ilamı sulh hukuk mahkemesinden alınır iken Noterlik Kanunda yapılan değişiklik sonucunda, 01.10.2011 tarihinden itibaren mirasçılarca sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterlerden de alınabilmektedir.


9 soruda veraset ve intikal vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön