26 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi için son 15 gün!

Veraset ve intikal vergisi için son 15 gün!

Veraset ve intikal vergisi, Bir kimsenin vefatından sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin kabul edilmesi sonucunda ödeniyor. Veraset ve intikal vergisi için son 15 gün bulunuyor...



Veraset ve intikal vergisi için son 15 gün!

Veraset ve intikal vergisi, Bir kimsenin vefatından sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin kabul edilmesi sonucunda ödeniyor.


Vergi tahakkuk tarihinden itibaren ilk 3 yıl içinde her sene iki eşit taksit halinde ödenen veraset ve intikal vergisi, toplamda 6 taksitte ödeniyor.


Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;


Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;


Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine veriliyor.


Vergi ödemelerinin ilk taksiti Mayıs, ikinci taksiti Kasım ayı içerisinde ödeniyor. Buna göre 2014 yılına ait veraset ve intikal vergisi için son 15 gün bulunuyor.


Vergi vefat eden kişinin son kanuni ikametgâhının bağlı bulunduğu yetkili Vergi Dairesine verilir. Kişinin nerede vefat ettiği, terekenin ( gayrimenkul, menkul v.s. malların) nerede bulunduğu ya da nüfus kütüğünün nerede olduğu beyannamenin verileceği yer açısından önemli değildir. 

 

Muris veya tasarrufu yapan şahıs Türkiye’de hiç ikamet etmemiş ya da son ikametgâhı tespit edilememiş ise beyanname verilecek yetkili vergi dairesi Gelir İdaresi Başkanlığınca tayin edilir. 


Ancak mükellef bununla ilgili dilekçesini evraklarıyla birlikte süreksiz vergi daireleri ya da Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Diğer Vergiler Müdürlüğü’ne verebiliyor.




Veraset vergisi nasıl hesaplanır 2014?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön