28 / 03 / 2024

Veraset ve intikal vergisi için son 2 gün!

Veraset ve intikal vergisi için son 2 gün!

Veraset ve intikal vergisi bir kimsenin vefatının ardından kalan gayrimenkullerin değeri için mirasçılar tarafından ödeniyor. 2015 yılı veraset ve intikal vergisi için son 2 gün bulunuyor..



Veraset ve intikal vergisi için son 2 gün!

Veraset ve intikal vergisi bir kimsenin vefatının ardından kalan gayrimenkullerin değeri için mirasçılar tarafından ödeniyor.


Vergi ödemeleri için öncelikle beyanname veriliyor. Veraset ve intikal vergisi için beyanname vefat eden kişinin son kanuni ikametgâhının bağlı bulunduğu yetkili Vergi Dairesine veriliyor. 


Matrah

Verginin Oranı (%)

Veraset Yoluyla İntikallerde

İvazsız İntikallerde

İlk  200.000 TL için  1  10

Sonra gelen  480.000 TL için 3  15

Sonra gelen  1.060.000TL için 5  20

Sonra gelen  1.900.000 TL için 7  25

Matrahın 3.640.000 TL'yi aşan bölümü için 10  30


Veraset ve intikal vergisi, Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. 


Vergi takvimine göre ilk taksit ödemeleri 1 Haziran'da sona eriyor. Buna göre 2015 yılı veraset ve intikal vergisi için son 2 gün bulunuyor.


Veraset ve intikal vergisi matrahının tespitinde bazı borç ve masraflar indirilebiliyor. Veraset ve intikal vergisinin matrahının tespitinden indirilmesi mümkün olan borç ve masraflar şu şekilde sıralanıyor;


1. Veraset yoluyla meydana gelen intikallerde, murisin geçerli belgelere dayanan borçları ile vergi borçları,


2. İvazsız suretle iktisaplarda malın kendisine isabet eden borçlarla vergi borçları (Hibe edilen mala isabet eden borçları hibe eden üstlenmiş ise bu borçlar indirilmez),


3.Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallardan yabancı memleketlerde bulunanlara isabet eden borçlar ile yabancı memleketlerde bu mallar dolayısıyla ödenen veraset ve intikal vergileri (Ancak, söz konusu borçlar ve vergiler beyan edilen malların değerini geçemez),


4. Cenazenin donanımı, gömülmesi ve ölüm olayının duyurulması amacıyla mirasçılarca gazeteye verilen ilan giderleri.


Bu borç ve masrafların matrahın tespitinde indirim konusu yapılabilmesi için, mükelleflerin bunları beyannamenin ilgili bölümünde göstermeleri ve bunlara ilişkin geçerli belgeleri beyannameye eklemeleri zorunludur.



Veraset intikal vergisi beyannamesinde neler olması gerekir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön