25 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi için son 5 gün!

Veraset ve intikal vergisi için son 5 gün!

Veraset ve intikal vergisi, mirasçıların vergisel sorumlulukları kapsamında ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor. 2015 yılı vergi takvimine göre veraset ve intikal vergisi için son 5 gün bulunuyor...



Veraset ve intikal vergisi için son 5 gün!

Veraset ve intikal vergisi, mirasçıların vergisel sorumlulukları kapsamında ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor. Ölen kimseden kalan ve mirasçılara intikal eden mallar için tarha yetkili vergi dairesine veraset ve intikal vergisi beyannamesi veriliyor.


Veraset yoluyla meydana gelen intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi;


-Ölüm Türkiye’de meydana gelmiş ise ölüm tarihinden itibaren, mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde 4 ay içinde, yabancı bir ülkede bulunmaları halinde 6 ay içinde,


-Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ise mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde 6 ay içinde, ölen kişinin bulunduğu ülkede bulunmaları halinde 4 ay içinde, murisin bulunduğu ülke dışında yabancı bir ülkede bulunmaları halinde 8 ay içinde,


-Gaiplik halinde, gaiplik kararının ölüm siciline kaydolunduğu tarihi izleyen 1 ay içinde, veriliyor.


İvazsız intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi ise malların hukuken iktisap edildiği tarihi izleyen 1 ay içinde veriliyor.


Vergi, taşınmazın intikal ettiği kişi tarafından ödeniyor. Veraset ve intikal vergisi, Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. 


Vergi takvimine göre ilk taksit ödemeleri 1 Haziran'da sona eriyor. Buna göre 2015 yılı veraset ve intikal vergisi için son 5 gün bulunuyor.


Bir şahsa, ana, baba, eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan ivazsız intikaller hariç) ivazsız mal intikali halinde vergi, ivazsız intikallere ilişkin tarifede yer alan oranların yarısı uygulanarak hesaplanır.


Veraset ve intikal vergisinin oranı, 7338 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinde belirlenmiştir. 2015 yılı vergi tarifesi;


Matrah

Verginin Oranı (%)

Veraset Yoluyla İntikallerde

İvazsız İntikallerde

İlk  200.000 TL için  1  10

Sonra gelen  480.000 TL için 3  15

Sonra gelen  1.060.000TL için 5  20

Sonra gelen  1.900.000 TL için 7  25

Matrahın 3.640.000 TL'yi aşan bölümü için 10  30


Veraset ve intikal vergisi beyannamesi için gerekenler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön