25 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi için son 6 gün!

Veraset ve intikal vergisi için son 6 gün!

Bir kimsenin vefatı halinde mirasçıların bazı vergisel sorumlulukları doğmuş oluyor. Vergi, Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.Veraset ve intikal vergisi için son 6 gün bulunuyor..



Veraset ve intikal vergisi için son 6 gün!

Bir kimsenin vefatı halinde mirasçıların bazı vergisel sorumlulukları doğmuş oluyor. Ölüm Halinde; Mirasçıların miras paylarını gösteren ve veraset ve intikal vergisi beyannamesine eklenmesi gereken mirasçılık belgesi, 01.10.2011 tarihine kadar yalnızca sulh hukuk mahkemesinden alınıyordu.


Ancak 6217 sayılı İdari Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 1512 sayılı Noterlik Kanununda yapılan değişiklik sonucunda, 01.10.2011 tarihinden itibaren mirasçılarca sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterlerden de veraset ilamı alınabiliyor.


Ölenden intikal eden mal varlığı için tarha yetkili vergi dairesine veraset ve intikal vergisi beyannamesi veriliyor.


Veraset yoluyla meydana gelen intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi;


-Ölüm Türkiye’de meydana gelmiş ise ölüm tarihinden itibaren, mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde 4 ay içinde, yabancı bir ülkede bulunmaları halinde 6 ay içinde,


-Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ise mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde 6 ay içinde, ölen kişinin bulunduğu ülkede bulunmaları halinde 4 ay içinde, murisin bulunduğu ülke dışında yabancı bir ülkede bulunmaları halinde 8 ay içinde,


-Gaiplik halinde, gaiplik kararının ölüm siciline kaydolunduğu tarihi izleyen 1 ay içinde, veriliyor.


İvazsız intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi ise malların hukuken iktisap edildiği tarihi izleyen 1 ay içinde veriliyor.


Vergi, taşınmazın intikal ettiği kişi tarafından ödeniyor. Veraset ve intikal vergisi, Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. Buna göre 2015 yılı veraset ve intikal vergisi için son 6 gün bulunuyor.


Veraset ve intikal vergisi beyannamesi için gerekenler!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön