29 / 03 / 2024

Veraset ve İntikal Vergisi ödemek için gereken belgeler!

Veraset ve İntikal Vergisi ödemek için gereken belgeler!

Bir kimsenin vefatından sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin kabul edilmesi sonucunda devlete ödemesi gereken vergiye Veraset ve İntikal Vergisi deniyor. Peki, Veraset ve İntikal Vergisi ödemek için gereken belgeler neler?



Veraset ve İntikal Vergisi ödemek için gereken belgeler!

Veraset ve İntikal Vergisi; miras vasiyet ve miras mukavelesi gibi ölüme bağlı tasarruf hali ile, hibe yolu ile veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları için devlete ödenen vergi olarak ifade ediliyor. 


Veraset ve İntikal Vergisinin ödenebilmesi için ilk olarak Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor. Peki, Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi nereye verilir?


Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi, vefat eden kişinin son kanuni ikametgâhının bağlı bulunduğu yetkili Vergi Dairesine veriliyor.  Kişinin nerede vefat ettiği, terekenin ( gayrimenkul, menkul v.s. malların) nerede bulunduğu ya da nüfus kütüğünün nerede olduğu beyannamenin verileceği yer açısından önemli olmuyor. 

 

Muris veya tasarrufu yapan şahıs Türkiye’de hiç ikamet etmemiş ya da son ikametgâhı tespit edilememiş ise beyanname verilecek yetkili vergi dairesi Gelir İdaresi Başkanlığınca tayin ediliyor. Ancak mükellef bununla ilgili dilekçesini evraklarıyla birlikte süreksiz vergi daireleri ya da Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Diğer Vergiler Müdürlüğü’ne verebiliyor. 


Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesinde neler olmalı?


İntikale konu olan tüm mal varlığı haricinde vefat eden kişiye ve varislere ait T.C. kimlik numaraları ya da vergi kimlik numaraları, doğum tarihleri, varislerin adresleri yazılması ve her varis tarafından imzalanması gerekiyor. 


Veraset yoluyla meydana gelen intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi;


-Ölüm Türkiye’de meydana gelmiş ise ölüm tarihinden itibaren, mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde 4 ay içinde, yabancı bir ülkede bulunmaları halinde 6 ay içinde,


-Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ise mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde 6 ay içinde, ölen kişinin bulunduğu ülkede bulunmaları halinde 4 ay içinde, 


murisin bulunduğu ülke dışında yabancı bir ülkede bulunmaları halinde 8 ay içinde,


-Gaiplik halinde, gaiplik kararının ölüm siciline kaydolunduğu tarihi izleyen 1 ay içinde,verilmesi gerekiyor. 


İvazsız intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi;


-Malların hukuken iktisap edildiği tarihi izleyen 1 ay içinde veriliyor.



Veraset ve İntikal Vergisi gecikme faizi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön