23 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi ödemeleri için son 8 gün!

Veraset ve intikal vergisi ödemeleri için son 8 gün!

Veraset ve intikal vergisinin mükellefi taşınmazın intikal ettiği kişi oluyor. Miras kalması halinde mirasçılar bu vergiyi ödemek ile mükellef oluyor.Veraset ve intikal vergisi ödemeleri için son 8 gün bulunuyor..



Veraset ve intikal vergisi ödemeleri için son 8 gün!

Veraset ve intikal vergisi, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde ödeniyor.


Veraset ve intikal vergisinin mükellefi taşınmazın intikal ettiği kişi oluyor. Miras kalması halinde mirasçılar bu vergiyi ödemek ile mükellef oluyor.


Ödeme öncesinde vergi dairesine belli bir süre içerisinde beyanname verilmesi gerekiyor. Veraset yoluyla meydana gelen intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi;


-Ölüm Türkiye’de meydana gelmiş ise ölüm tarihinden itibaren, mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde 4 ayiçinde, yabancı bir ülkede bulunmaları halinde 6 ay içinde,


-Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ise mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde 6 ay içinde, ölen kişinin bulunduğu ülkede bulunmaları halinde 4 ay içinde, murisin bulunduğu ülke dışında yabancı bir ülkede bulunmaları halinde 8 ay içinde,


-Gaiplik halinde, gaiplik kararının ölüm siciline kaydolunduğu tarihi izleyen 1 ay içinde, veriliyor.


İvazsız intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi ise malların hukuken iktisap edildiği tarihi izleyen 1 ay içinde veriliyor.


Gerçek veya tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 5602 sayılı Kanunda tanımlanan şans oyunlarında, yarışma ve çekiliş ile müsabakaların yapıldığı günü takip eden ayın 20. günü akşamına kadar verilir.


Veraset ve intikal vergisi, Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenir. 


Buna göre 2015 yılına ait veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemeleri 1 Haziran'a kadar devam ediyor. Veraset ve intikal vergisi ödemeleri için son 8 gün bulunuyor.



Veraset ve intikal vergisi ödeyecek miyim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön