19 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi son günü bugün!

Veraset ve intikal vergisi son günü bugün!

Bir kimsenin vefatından sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin kabul edilmesi sonucunda veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekiyor. Vergi takvimine göre veraset ve intikal vergisi son günü bugün..



Veraset ve intikal vergisi son günü bugün!

Bir kimsenin vefatından sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin kabul edilmesi sonucunda oluşan vergisel sorumluluklar arasında veraset ve intikal vergisi bulunuyor.


7338 sayılı Veraset ve İntikal Kanun gereğince, öncelikle ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;


Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;


Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine beyanname veriliyor.


Veraset ve intikal vergisi, tahakkukundan itibaren üç yılda her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere toplam altı eşit taksitte ödeniyor.


Buna göre 2014 yılına ait veraset ve intikal vergisi son günü bugün.


Veraset vergisi nereye ödenir?

Vefat eden kişinin son kanuni ikametgâhının bağlı bulunduğu yetkili Vergi Dairesine verilir. Kişinin nerede vefat ettiği, terekenin ( gayrimenkul, menkul v.s. malların) nerede bulunduğu ya da nüfus kütüğünün nerede olduğu beyannamenin verileceği yer açısından önemli değildir. 


Muris veya tasarrufu yapan şahıs Türkiye’de hiç ikamet etmemiş ya da son ikametgâhı tespit edilememiş ise beyanname verilecek yetkili vergi dairesi Gelir İdaresi Başkanlığınca tayin edilir. 


Ancak mükellef bununla ilgili dilekçesini evraklarıyla birlikte süreksiz vergi daireleri ya da Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Diğer Vergiler Müdürlüğü’ne verebiliyor.



Veraset ilamı cezası 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön